Azonosítottak egy RNS-molekulát, amely hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához cukorbetegeknél

„Kísérleteinkkel feltártuk azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek a cukorbetegekre jellemző érfal-működési zavarokat okozzák. Ez lehetővé tette számunkra, hogy azonosítsunk egy kulcsfontosságú célmolekulát, amely lassíthatja az érelmeszesedés felgyorsult fejlődését a cukorbetegség hordozóiban” – idézte a BWH docense, Mark Feinberg professzort a kórház sajtóosztálya.

Feinberg és más kutatók a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására genetikailag hajlamos egerek egészségének megfigyelése során jutottak erre a következtetésre. Ezeknél a rágcsálóknál, akárcsak az ebben az anyagcserezavarban szenvedő embereknél, szokatlanul gyakran és gyorsan kialakul az érelmeszesedés, amely gyógyszeres és étrendi beavatkozásokkal igen rosszul kezelhető.

A kísérletek során kínai és amerikai molekuláris biológusok megállapították, hogy a diabéteszes egereknél az érelmeszesedés kialakulása összefügg azzal, hogy immunsejtjeik szokatlanul sok példányt termelnek egy eddig ismeretlen RNS-szálból, amelyet a tudósok Merricalnak neveztek el. Ez a nukleotidlánc nem vesz részt a fehérjetermelésben, de szabályozza az érfalsejtek és a makrofágsejtek közötti kölcsönhatásokat.

A makrofágok az immunsejtek egy olyan típusa, amely nemcsak a szervezetet védi a fertőzésektől, hanem részt vesz az érfalakon belüli koleszterinlerakódások kialakulásában is. Feinberg és munkatársai megállapították, hogy a makrofágokban lévő felesleges Merrical jelentősen felgyorsítja ezt a folyamatot, ami megmagyarázza az érelmeszesedés kialakulásának magas arányát a cukorbetegség hordozóiban.

Ettől az elképzeléstől vezérelve a tudósok létrehoztak egy rövid nukleotidláncot (gapmeR), amely elnyomta a Merrical termelődését az egerek immunsejtjeiben. Rendszeres beadása 74-86%-kal lassította a koleszterinplakkok képződését az egerek aortájának különböző részein, ami jelentősen javította a rágcsálók keringési rendszerének állapotát. A kutatók reményei szerint hasonló hatást lehet elérni ennek az RNS-szálnak a cukorbetegek makrofágjaiban való aktivitási szintjének manipulálásával.

Írta a Magyar Hírlap