Terheik enyhítését követelik német gazdasági ernyőszervezetek a kormánytól

MH/MTI
2024. március 1. péntek. 16:31

A négy ágazati ernyőszervezet, a BDI német iparszövetség (Bundesverband der Deutschen Industrie), a BDA német munkaadói szövetség (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände), a DIHK német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (Deutschen Industrie- und Handelskammertages) és a ZDH német szakipari szövetség (Zentralverbands des Deutschen Handwerks) Olaf Scholz szövetségi kancellárral a müncheni Kézműves Vásár alkalmából megrendezett éves rendes találkozójukon nyújtotta be követeléskatalógusát.

A szervezetek a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében konkrét követeléseket fogalmaztak meg a német vállalkozások nemzetközi versenyképességét lehetővé tévő villamosenergia-árakkal, alapvető adóreformokkal, a társasági adók csökkentésével, a tervezési és engedélyezési eljárások felgyorsításával, a bürokrácia csökkentésével, az infrastrukturális beruházások növelésével, az elegendő szakképzett munkaerő biztosításával, a társadalombiztosítás minden területén szükségessé vált strukturális reformokkal kapcsolatban.

A négy ernyőszervezet a nagyszabású adóreform részeként állandó beruházási prémium bevezetését, az értékcsökkenési leírás feltételeinek javítását és a kutatásra vonatkozó adókedvezmények kiterjesztését szorgalmazza.

A közös dokumentum szerzői a németországi társasági adóterhek legfeljebb 25 százalékra csökkentését fogalmazták meg elérendő célként. Ehhez szerintük többek között teljesen el kellene törölni a vállalkozásokra kivetett szolidaritási járulékot és az európai minimumra kell visszavágni a villamos energiára és egyéb energiára kivetett járulékokat.

Írta a Magyar Hírlap