Albánia a NATO regionális műveleti bázisává alakított egy szovjet segítséggel épült katonai repülőteret

MH/MTI
2024. március 4. hétfő. 22:36

Tisztségviselők szerint az új légibázis műveleti központként fog működni, és különböző típusú harci repülőgépeket tud majd fogadni, illetve kiképzési feladatokat lát el.

Edi Rama albán miniszterelnök üdvözölte a 2005-ben bezárt támaszpont újranyítását, amelyet a biztonság újabb elemének nevezett a Nyugat-Balkánon. Ez, tekintettel „az Oroszországi Föderáció neoimperialista fenyegetéseire és törekvéseire”, szerinte veszélybe került.

A beszédeket követő ceremónián az olaszországi Aviano támaszpontról indított két amerikai F–16-os és két F–35-ös harci repülő repült át a kucovai bázis felett, amelyen két Eurofighter le is szállt.

Az irányítótorony, a hangárok, le- és felszállópályák, illetve raktárak felújítását is magában foglaló – 50 milliárd eurós – korszerűsítés költségeit a NATO biztosította.

A kommunista időkből származó kucovai légibázis szovjet segítséggel épült 1952 és 1955 között az 1950 és 1990 között Sztálinvárosnak nevezett település mellett.

Albánia, amely jelenleg nem rendelkezik harci repülőgépekkel, 2009-ben csatlakozott a NATO-hoz. Az ország jelenleg egy haditengerészeti kikötő építéséről is tárgyal az amerikai vezetésű katonai szövetséggel.

Írta a Magyar Hírlap