Mikor kell eltávolítani a bölcsességfogat?

Szirtes Györgyi
2024. március 5. kedd. 5:29

Leggyakrabban az alsó bölcsességfog impaktálódik. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy orvosi beavatkozásra van szükség, és az át nem tört vagy csak részlegesen áttört bölcsességfogat el kell távolítani.

A impaktálódott vagy részlegesen áttört bölcsességfog esetén nagy a különböző szövődmények kialakulásának kockázata.

Sokféle tünet hívhatja fel a figyelmet a bölcsességfogak áttörésére, mint a duzzadt, vörös és érzékeny fogíny; a rossz lehelet, állandó fájdalom és ínyvérzés; arcduzzanat, állkapocsfájdalom, szájnyitási nehezítettség.

Az egyes tünetek konzervatívan – antibiotikumokkal vagy gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású (antiszeptikus) szájvizekkel – kezelhetők, azonban a visszatérő gyulladások, a nem múló panaszok, a fog tisztításának nehezítettsége vagy akár lehetetlensége, a szomszédos fog veszélyeztetése szükségessé teheti a fog eltávolítását. Ilyen esetekben a fogorvos fogröntgent, panorámaröntgent, vagy az adott terület komputertomográfiás vizsgálatát rendelheti el, hogy felmérje a fog viszonyát a szomszédos képletekhez (erek, idegek), majd javaslatot tesz, hogy a fog eltávolítása rendelői kezelés során vagy szájsebészeti műtéttel történjen. Amennyiben szájsebészeti teendőt igényel, akkor szükség van szájsebészeti konzultációra és beutalóra is.

A szövődményes, nem rendesen kifejlődött, impaktálódott bölcsességfogakat műtéti úton, helyi érzéstelenítéssel távolítják el. Az alsó bölcsességfogak eltávolítása mindig nehezebb, mint a felsőké. Az íny felvágásával lebenyt képeznek, hogy jobban hozzáférjenek az adott területhez, majd fúró és egyéb eszközök segítségével általában több részletben távolítják el a fogat. A beavatkozás sokszor időigényes és sok türelmet kíván a betegtől és a fogorvostól egyaránt. Bonyolultabb műtét vagy több fog együttes eltávolítása a beteg kérésére altatásban is történhet. A műtét során néhány varratot is behelyezhetnek a mielőbbi sebgyógyulás érdekében, de pár napig még visszamaradhat fájdalom és duzzanat.

A bölcsességfog eltávolítása után a fogorvos vagy a szájsebész részletes utasításokkal látja el a beteget, hogy mi a teendője: szükség lehet fájdalomcsillapításra, szájvíz használatára vagy akár antibiotikum-kúrára. Közvetlenül a műtét után ajánlott a dohányzás és az alkoholfogyasztás felfüggesztése legalább 24 órára, illetve a kemény, nehezen rágható ételek, magvak, mogyoró- és diófélék, sós kekszek, csipszek, tejtermékek fogyasztásának kerülése a gyógyulásig. Fontos minden esetben betartani az orvos utasításait, és kerülni a szájöblögetést a beavatkozást követő 24 órában.

A bölcsességfog eltávolítása után általában egy héten belül vissza lehet térni a megszokott napi tevékenységekhez, de egyes estekben szükségessé válhat a munkából való kimaradás. Az esetek többségében teljes a felépülés.

Írta a Magyar Hírlap