Tartósan rekedt? – Érdemes komolyan venni

Szezonális járványok idején, egy-egy koncerten vagy szórakozóhelyen megejtett mulatozás, vagy sporteseményen után, szinte már mindenki tapasztalta élete során, hogy milyen kellemetlenségekkel jár, ha hangszálaink megduzzadnak. Az akut gégegyulladásból fakadó rekedtség a torok kímélésével, a hangszálak pihentetésével néhány nap alatt legyőzhető. A hang túlterheltsége ugyan a leggyakoribb, de csak az egyik kiváltó oka rekedtségnek. Ha a kezelésként alkalmazott praktikák nem hatásosak és a panaszok nem enyhülnek néhány nap, vagy esetleg egy hét leforgása alatt sem, illetve a rekedtséghez nehéz légzés, fájdalommal járó nyelés társul, esetleg a hangunk néhány napnál hosszabb időre hagy cserben minket, akkor már érdemes orvoshoz fordulni. A fül-orr-gégész mellett a foniáter szakorvos is segítségünkre lehet.

A foniátria a fül-, orr-, gégészet egyik szakterülete, amely a hangképző szervek rendellenességeivel, betegségeivel foglalkozik.

Már csak azért is érdemes egy szakorvos mihamarabbi felkeresése, mert a tartós rekedtségnek számos kiváltó oka lehet: hangszalagfekély, vagy hangszalagpolip, jó- vagy rosszindulatú daganatos megbetegedés, de okozhat tartós gégegyulladást egy allergia is. Megbízható választ csak a szakorvos adhat egy alapos vizsgálatot követően. Ez utóbbi mellett szól az is, hogy a szakember által felállított diagnózis, valamint a torok gyógykezelése elejét veheti olyan további kellemetlenségeknek, mint a rekedtségből adódó tartós szorongás vagy a depresszió.

Írta a Magyar Hírlap