Álapácákat vettek őrizetbe Costa Ricában

MH/MTI
2024. március 6. szerda. 11:34

Randall Zúniga, a közép-amerikai ország igazságügyi nyomozóügynökségének vezetője elmondta, hogy az elkövetők azt állították, hogy az úgynevezett missziós nővérek rendjét képviselik, valamint novíciákat is toboroztak, akiket bántalmaztak is.

A szervezet növendékei nem kaptak fizetést, soha nem esküdhettek fel Isten szolgálatára, és néha arra kényszerültek, hogy orvosnak öltözve megtévesszék a hatóságokat, amelyek a szervezet számára kormányzati támogatást biztosítottak.

Az ügyészség szerint a négy nő legalább öt éven keresztül mintegy 12 millió dollárt (mintegy 4,3 milliárd forint) csalt ki kormányzati szervektől. A hatóságok a pénzt a szervezet tagjainak egészségügyi ellátása és a menedékhely működtetésének támogatására szánták. A kitalált rend néhány gondozottjáról azonban időközben kiderült, hogy nem kaptak megfelelő ellátást, amiért a későbbiekben kórházi kezelésre szorultak.

A csalásról a rend növendékei tájékoztatták a rendőrséget.

Az öt gyanúsítottat sikkasztással, pénzeszközökkel való visszaéléssel, munkaerő-kizsákmányolással és kínzással vádolják.

Írta a Magyar Hírlap