Amitől Diana hercegnő mindig is félt

Diana James Hewittnak írt intim szerelmes leveleit eladásra kínálják az Egyesült Államokban, ami a Diana emlékét ért „utolsó sértésnek” nevezhető.

Egy amerikai aukciósház egy tehetős gyűjtőt keresett meg, aki megvásárolná a 64 levelet, amelyek ára akár 1 millió dollár (780 000 font) is lehet.

A most 65 éves volt katonatiszt, Hewitt korábban egy 500 000 fontos kölcsön biztosítékaként ajánlotta fel a leveleket.

A levelek 1989 és 1991 között íródtak, beleértve azt az időszakot is, amikor Hewitt – akinek 1992-ig öt évig tartó titkos viszonya volt a hercegnővel – az Öböl-háborúban szolgált.

A levelek Diana jellegzetes írásmódjával íródtak, rendkívül intimek, és ha nyilvánosságra kerülnének, kínos helyzetbe hoznák a királyi családot.

Ingrid Seward, a My Mother and I című királyi könyv szerzője azt mondta: „Feltételezem, hogy Hewittnak kétségbeesetten szüksége van a pénzre, és értéket lát ezekben a levelekben. Diana termékeny levélíró volt, de nem ilyen intim jellegű leveleket. Elképzelhetetlen, hogy ezek a feljegyzések életének egy ilyen érzékeny időszakáról nyilvánosságra kerüljenek.”

A The Sun on Sunday elárulja, hogy tavaly októberben Hewitt nevében közvetítők felvették a kapcsolatot a Bonhams nevű londoni aukciósházzal, hogy eladják a leveleket.

A cég szakértői 400 000 és 600 000 dollár (311 000 font) közötti összegre becsülték a leleteket, amelyek között számos, „Bluey” néven ismert, jellegzetes katonai papíron küldött üzenet is található.

A cég e-mailben közölte: „Úgy véljük, hogy a nyílt piaci árverés szinte biztosan a legjobb ár elérésének legjobb módja lenne”.

A Bonhams azonban elutasította az eladást, és azt tanácsolta, hogy az Egyesült Államokban keressenek vevőt.

A cég egyik szakértője azt írta: „Az Egyesült Államokban történő eladást javasolnánk, mert ott több potenciális vevő lehet, és mert az eladás valószínűleg kevésbé lesz botrányos, mint az Egyesült Királyságban”.

A rivális londoni aukciósházat, a Sotheby’s-t egy hónappal korábban keresték meg a levelekkel kapcsolatban.

Elutasították, hogy megbecsüljék, mennyit is érhetnek.

Ezután a texasi Dallasban működő amerikai Heritage aukciósházzal vették fel a kapcsolatot.

A Hewitt szóvivője a The Sun on Sunday-nak nyilatkozott: „A Heritage Auctions-t James Hewitt képviselője nevében keresték meg, kizárólag azért, hogy személyes okokból és biztosítási célból értékelje és hitelesítse a leveleket.

„Nem áll szándékában eladni, és nem kér vételi ajánlatokat”.

Egy január végén a Heritage egyik vezetője által küldött e-mailben azonban az áll: „Hosszas megbeszélés után úgy döntöttek, hogy a legjobb megoldás az, ha egy valószínű potenciális vevővel tárgyalnak. Ők (a Heritage partnerei) úgy érzik, hogy ezzel hosszú időre elkerülhető lenne, hogy a levelek nyilvános árverésen jelenjenek meg, és mentesülnénk minden negatív következménytől”.

Az e-mail ezután tárgyalja az „anyag teljes körű, 1 millió dolláros biztosítását”.

Nem ez az első eset, hogy Hewittot – aki az Öbölben harckocsizó század parancsnoka volt – azzal vádolják, hogy megpróbált pénzt csinálni a dokumentumokból.

Diana egykoron arról beszélt, hogy Hewitt teljesen elárulta, mert úgy tudta, hogy elégette a leveleket.

A hercegnő, aki 1986-ban találkozott először Hewittal egy partin, amelyet udvarhölgye, Hazel West adott, 1995-ben a BBC-nek Martin Bashirrel adott interjújában megerősítette a kapcsolatot.

Ebben így nyilatkozott: „Igen, imádtam őt. Igen, szerelmes voltam belé. De nagyot csalódtam benne”.

Az akkori Károly hercegtől 1996-ban vált el hivatalosan, mielőtt a következő évben a párizsi Pont de l’Alma alagútban történt autóbalesetben meghalt párjával, Dodi Fayeddel és sofőrjükkel, Henri Paullal együtt.

Két évvel később a Spencer család ügyvédeivel kötött egyezségben Hewitt megígérte, hogy a leveleket biztonságos helyen tárolja, soha nem adják el, és halála után megsemmisíti őket

2000-ben Hewitt részt vett egy újságírói akcióban, ahol kiderült, hogy ő javasolta, hogy 10 millió fontért adják el az emléktárgyakat.

Három évvel később a CNN élő adásában derült ki, hogy el akarta adni a 64 levelet, amelyeket a pár váltott egymással.

Larry King talkshow-műsorvezetőnek azt mondta, hogy „ezek fontos történelmi dokumentumok”, és felelőtlenség lenne nem eladni őket.

Ez idő tájt jelentették, hogy a magas rangú királyi családtagok és Diana hagyatékának végrehajtói fontolóra vették, hogy megvizsgálják a levelek megszerzésének lehetőségét.

Létezésükről már 1994-ben tudomást szerzett a közvélemény.

Anna Pasternak írónő elmondta, Diana és Hewitt viszonyáról szóló Princess In Love című könyvének kutatása közben olvasta őket.

A levelek Diana hagyatékának szerzői jogát képezik, amelyet a testvérei és más családtagok kezelnek.

Jogi szakértők azonban azt mondták, hogy a szerzői jogokat nem sértené, ha például egy múzeumban vagy kiállításon mutatnák be őket, nem pedig publikálnák.

Hewitt mintegy 100 ezer fontot keresett Pasternak könyvével, és jelentős összeget az emlékiratokkal.

A hercegnővel folytatott viszonya kapcsán valóságshow-műsorokban való szereplésekkel is kaszált.

Írta a Magyar Hírlap