Orbán Viktor: Szövetségesek vagyunk és nem szolgák!

– Egy fölkavart helyzet volt a kegyelmi ügy miatt, ezért most olyan köztársasági elnökre volt szükség, aki stabil, nyugodt, kiszámítható és ismert, és a nyugodtságát át tudja adni valamennyiünknek. Miközben a felkészültsége is megvan – mondta Orbán Viktor Sulyok Tamásról.

A miniszterelnök hozzátette: Magyarország erős és gazdag ország, így több szóba jöhető jelölt volt, de végül az alkotmánybíróság akkori elnökére esett a választás.

A Sulyok Tamás személyét érő támadásokra a kormányfő azt mondta: „Ez Magyarország. Ez ilyen.”

– Az amerikai-magyar kapcsolatok a politika világában ma kifejezetten jobbak. Azért mentem Amerikába, mert meg akartam próbálni ezt kijavítani. A mostani kormánnyal nem megy. A demokrata kormány háborúpárti – mi békepártiak vagyunk – mondta Orbán Viktor a floridai látogatásáról.

A kormányfő hangsúlyozta: Donald Trump idején nem indult háború, ez hosszú idő óta ritkaság, és nem árul zsákbamacskát. Most is békepárti, ami Magyarországnak nagyon fontos.

– Az amerikaiak általában nem ismerik részletekbe menően az európai történelemet. Azt általában megértik, hogy Ukrajna a szomszédunk, és az rossz, ha valakinek a szomszédságában háború dúl – jelentette ki, hozzátéve: nagyon fontos, hogy a szomszédban béke legyen, ezért az USA számíthat rá, hogy segítünk a béketeremtésben.

A miniszterelnököt kérdezték Donald Trump béketervéről is. Mivel nincs felhatalmazva, hogy a részleteit elmondja, csak annyit közölt: ismeri, és alapvetően egybe esik a magyar elképzelésekkel.

– Ma úgy tekintenek Magyarországra, mint egy különleges helyre. Az amerikai konzervatívok egy nagy liberális óceánnak látják Európát, amiben van egy sziget, ez Magyarország, ami nem csak beszél a konzervativizmusról, mint ahogy Amerikában szokás, hanem meg is csinálja – válaszolta a kormányfő arra a felvetésre, hogy hazánk egyre érdekesebb az amerikai jobboldal számára.

Ezek után példaként megemlítette a közrendet – hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa –, a migráció kezelését, a családpolitikát.

– Szóval, jobban álunk, mint azt sokan gondolnánk, a megítélésünk tekintetében – összegezte Orbán Viktor.

– Az amerikaiak respektálják a teljesítményt és a tapasztalatot – jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve: az idősebb George Bush óta minden elnökkel volt alkalma találkozni. A jelenlegi amerikai kormányzat más mint a korábbiak: elvárja, hogy beszálljunk a háborúba, támogassuk a migrációt és az LMBTQ-lobbit. Ezért Washington le akarja váltani a magyar kormányt, nyíltan pénzt ad a baloldalnak.

– Szövetségesek vagyunk és nem szolgák. És a republikánusok értik ezt – szögezte le.

Az ukrajnai helyzetről szólva Orbán Viktor elmondta: Donald Trump nem fog pénzt adni Ukrajnának. Ha pedig az USA kiszáll a finanszírozók közül, Európa nem fogja bírni egyedül, és ezzel vége is lesz a háborúnak.

– Ő azt is mondja, hogy nem akarja finanszírozni az európaiak helyett Európa biztonságát. Vagy fizessenek érte vagy építsenek saját hadsereget – fogalmazott a miniszterelnök, aki jelezte: a 32 NATO-tagállam közül Magyarország abba a 8-ba tartozik, amely teljesíti a 2 százalékos védelmi ráfordítást. Ez szerinte nem könnyű, de fontos.

– Az ukrajnai háború bebizonyította, hogy nem lehet sunnyogni. A biztonságnak ára van, és ezt ki kell fizetni – mondta.

– Ez egy családi meghívás is volt egyben – jelezte a látogatás részleteiről szólva Orbán Viktor, kiemelve, hogy nagy segítség Magyarországnak, hogy Donald Trump felesége szlovén, így jól ismeri a térségünket. Szerinte Trump egy legenda, egy showman, de ezek középpontjában egy valódi ember áll.

Az amerikai elnökválasztásról szólva a miniszterelnök kijelentette: – Innen nézve, Közép-Európából, ahol sokáig kommunista diktatúra volt, megdöbbentő, hogy nem akarják engedni Donald Trumpot indulni, és ehhez miden eszközt felhasználnak, mert ez diktatórikus módszer.

Ugyanakkor szerinte ez a kemény küzdelem jót tesz Donald Trumpnak, aki végül úgy jár majd, mint egy magyar népmesei hős: győz.

– Az amerikai-magyar kereskedelmi forgalom most körülbelül 9 milliárd forint, amin nekünk van 3 milliárd forint hasznunk – árulta el Orbán Viktor.

– A demokrata kormányzat azzal, hogy felmondta a kettős adóztatás tilalmáról szóló egyezményt, ártott a magyar-amerikai kapcsolatoknak. Ez is megváltozhat Trump elnöksége alatt, akinek azt mondtam, a jelenlegi forgalmat akár meg is lehet duplázni – jelezte a kormányfő.

A kínai-amerikai ellentét is szóba került az interjúban. – A kínai befektetések és az amerikaiak jelenleg szinteben vannak, de az amerikaiak csökkennek, a kínaiak nőnek – jelezte Orbán Viktor, aki emlékeztetett: elnöksége vége felé Donald Trumpnak majdnem sikerült megegyeznie a Kínaiakkal, de erre nem maradt ideje. Szerinte most, a megválasztása esetén erre is sor kerülhet.

Írta a Magyar Hírlap