Félbevágja a tablettákat?

A vágótabletták leggyakoribb nemkívánatos hatásai közé tartozik az egyenetlen adagolás és a gyógyszer működési mechanizmusának megváltozása (például a hatóanyagnak a szervezetbe történő fokozatos felszabadulása helyett azonnali felszabadulás következik be).

A betegtájékoztatónak tájékoztatnia kell Önt arról, hogy a gyógyszer bevétele előtt biztonságosan felosztható-e. Azonban mindig jobb, ha szakemberhez fordul, aki követi a gyógyszergyártók aktuális irányelveit.

Az elválasztóvonal a tablettán

Ha a gyógyszeren választóvonal van, az általában azt jelenti, hogy alkalmas a felezésre. Ha azonban nem talál ilyen szimbólumot a tablettán, az nem jelenti azt, hogy nem lehet kettévágni, ezért mindig be kell tartani az utasításokat.

Az elválasztóvonallal ellátott tablettát mindig a vonal mentén vágja ketté. A folyékony gyógyszert vagy kis granulátumot tartalmazó kapszulákat nem szabad újra elosztani, ugyanez vonatkozik a szabálytalan alakú gyógyszerekre is, ahol fennáll annak a veszélye, hogy nem oszlik el egyenletesen.

Egyszerre ne osszon ki többet.

A felosztásra alkalmas tablettákat egyenként és csak közvetlenül felhasználás előtt kell felvágni. A hő és a nedvesség károsíthatja a törött szerkezetű gyógyszert. A következő gyógyszer felezése előtt vegye be a felvágott gyógyszer mindkét felét.

Mindig kerülje el ezeket a gyógyszereket.

Az egyik gyógyszertípus, amelyet soha nem szabadna elvágnia, a tartós hatóanyag-leadású gyógyszer. Ezzel a folyamattal megzavarhatja a hatóanyagok előre meghatározott felszabadulási mechanizmusát, amely nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet.

Írta a Magyar Hírlap