Agytumort okozhat a hosszas telefonálás?

A mobiltelefon világszerte az egyik legelterjedtebb elektromos eszköz, amelyből anyagi helyzettől függetlenül szinte minden család tart otthon legalább egyet. Egy, a stockholmi Karolinska Intézet és az Imperial College London által kezdeményezett, nagyszabású nemzetközi kutatás arra kereste a választ: nagyobb-e az agydaganat kockázata azoknál, akik sokszor és hosszú ideig használnak mobiltelefont? – írja a portál.

A tanulmányban csaknem 250 ezer olyan ember egészségügyi adatait vizsgálták meg, akik meghatározott rendszerességgel és időtartamban használnak mobiltelefont. 2007 és 2013 között öt országból gyűjtöttek adatokat, a résztvevőket ezután a rákregiszterekben követték nyomon, hogy rögzítsék az újonnan kialakult agydaganatokat.

Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis nem találtak összefüggést. A tumor előfordulása a legtöbbet telefonálóknál sem tért el számottevően azokhoz képest, akik náluk jóval kevesebbet használják ezt az eszközt. Azoknál az embereknél, akik több mint 15 évvel a COSMOS kérdőív kitöltése előtt kezdtek el mobiltelefont használni, nem volt nagyobb a betegség kockázata, mint azoknál, akik rövidebb ideig használtak mobiltelefont.

Az IARC, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatásra specializálódott nemzetközi ügynöksége 2011-ben a „lehetséges rákkeltők” kategóriájába sorolta a rádiófrekvenciás elektromágneses tereket, mert egy kutatás összefüggést állapított meg a vezeték nélküli telefonok használata és a glióma (egy rosszindulatú agydaganat) megnövekedett kockázata között. A szakértők szerint voltak ugyan olyan korábbi tanulmányok, amelyek felfedeztek összefüggést a kettő között, ezek ugyanakkor sok esetben módszertani problémákkal küzdöttek, így nem lehetett belőlük általános következtetéseket levonni.

Írta a Magyar Hírlap