Tényleg életünk végéig nő az orrunk és a fülünk?

Ha elképzelünk egy idős embert – talán az öreg fickót az Up című filmből –, akkor határozottan vannak észrevehető arcbőrnyúlványai. De vajon ez csak megerősítő előítélet? Mindannyian arra vagyunk ítélve, hogy végül az orrunk és a fülünk felszívódjon?

Nos, az igazság attól függ, hogy mit definiálsz „növekedésként”.

A füleink megnőnek, ahogy öregszünk.

Legyünk őszinték: valószínűleg nézett már meg egy-két idős embert, és gondolta, hogy „Hát, úgy néz ki, hogy a fülei és az orra örökké nőnek”. És mielőtt bármelyik öregember ránk támadna emiatt, ezt az adatok is alátámasztják: Egy tanulmány – „Miért van az öregembereknek nagy füle?” címmel – csodálatosan igazolja ezt. Megállapította, hogy 30 éves kor után a fülünk évente körülbelül 0,22 milliméterrel nő.

Egy másik tanulmány ugyanezt állapította meg: egy személy életkorát meglehetősen pontosan meg lehet becsülni a fül kerületének mérésével. A számok is nagyon hasonlóak voltak, a későbbi elemzés szerint az átlagos éves fülnövekedés 1,96 mm volt.

Összegezve az egészet, egy olasz tanulmány szerint, amely elektromágneses digitalizátorok segítségével térképezte fel néhány száz különböző korú ember arcvonásait, megerősítette azt, amit mindannyian sejtettünk: minél nagyobb a fül, annál idősebb a viselője.

Az orr hosszára vonatkozó hasonló adatok megtalálása az élet során egy kicsit nehezebb, de korántsem lehetetlen. A számadatok ismét megerősíteni látszanak azt a közkeletű elképzelést, hogy az arcközépi függelékünk az életünk során egyre nagyobb lesz: egy 2002-es tanulmány, amely 2500 közép-európai, 0 és 97 év közötti személy adatait használta fel, még olyan növekedési táblázatokat is összeállított, amelyeken pontosan látható, hogy korunknak megfelelően hol helyezkedünk el az orr eloszlásában.

Nem csak az orr hossza és magassága növekszik. A Milánói Egyetem kutatóinak 2011-es tanulmánya szerint az orrunk teljes felülete is növekszik életünk során – 65-80 éves korunkra körülbelül 15 százalékkal több orr van az arcunkon, mint 18–30 éves korunkban.

Szóval, gondolhatja, elég egyértelműnek tűnik: az orrunk és a fülünk valóban nagyobb lesz a korral; erre vannak adatok, amelyek ezt bizonyítják. De nem minden pontosan az, aminek látszik.

Hogy mire gondolunk? Nos, a kulcs az alattomos megfogalmazásban rejlik: a fülünk és az orrunk valóban nagyobb lesz a kor előrehaladtával… de a kérdés az, hogy tovább nőnek-e. És erre a válasz (valószínűleg) nem.

20 éves korunk körül már körülbelül olyan nagyok vagyunk, mint amekkorák leszünk, csontozatilag. A csontjaink nem nőnek tovább, még a fülünk és az orrunk sem.

Az izmaink, bőrünk és porcaink azonban más tészta. Ezek egész életünk során folyamatosan változnak – az idő múlásával elhasználódnak, a súlygyarapodás vagy -csökkenés miatt megnyúlnak, a terhességi hormonok miatt elvékonyodnak, vagy akár csak az évek során szerzett véletlenszerű sérülések hatására.

„Tehát, bár sokan panaszkodnak arra, hogy az orruk nagyobb lett a korral, ez nem így van” – magyarázta Ali Sajjadian, a rhinoplasztikára – azaz orrplasztikára – szakosodott, háromszoros szakvizsgával rendelkező plasztikai sebész egy 2022-es blogbejegyzésben.

„Az orr bőre és struktúrái a korral veszítenek erejükből, ami azt eredményezi, hogy az orr megnyúlik és lefelé megereszkedik” – írta. „Az orrbőrön belüli mirigyek, különösen a csúcsnál, megnagyobbodhatnak, ami szélesebb, nehezebb orr megjelenését eredményezi. Bár vitatott, hogy maga a porc növekszik-e, mégis úgy nézhet ki.”

Ugyanez igaz a fülünkre is. Ahogy a külső szerv szerkezetének nagy részét alkotó porc lebomlik, már nem tudja azt a támaszt nyújtani bőrünknek, amit korábban. Úgy tűnhet, mintha a fülünk tovább nőne, de ami valójában történik, az inkább alakváltozás, mint méretváltozás.

Ha mindezt kiegészítjük az arcszerkezet más, korral járó változásaival – például az állkapocsvonal lazulásával vagy az ajkak elvékonyodásával –, akkor az arcvonások egyre növekvő benyomását kelti.

Így talán nem túl megnyugtató az a tudat, hogy ez a fül- és orrnövekedés technikailag nem történik meg mindannyiunkkal. Talán el akarod kerülni, hogy 94 évesen úgy nézz ki, mint Dumbó. Tehetsz valamit, hogy megállítsd az idő lassú menetelését?

Sajnos, a plasztikai műtéten kívül a válasz jelenleg az, hogy „nem, nem igazán”. Bármennyire is lehangolónak találja a lógó orrát és fülét, a természet alapvető erői elől nem lehet menekülni.

„A gravitáció ugyanolyan hatással lesz az orra, mint a szem körüli arcbőrre, az arcokra és a pofákra” – írta Sajjadian. Tehát „a kiemelkedőbb orr illúziója az idő múlásával bekövetkező megereszkedésből adódik”.

Ugyanez az erő a fülünknek sem tesz jót – különösen, ha hajlamosak vagyunk nehéz fülbevalókat viselni. Szóval egyelőre rejtsük el a karikákat – és ha minden más nem sikerül, bátran bízzunk a következőkben: ha nagy fülekkel rendelkezünk, az emberek nagyobb valószínűséggel gondolják, hogy okosnak és barátságosnak tűnünk.

Írta a Magyar Hírlap