A kutyák viselkedései mögötti tartalmak

A kutya viselkedése mögött rejlő rejtett jelentés

A kutyák testbeszédén keresztül sokat tudunk arról, hogyan érzékelik a világot. A kutyák különféle viselkedésformákat és cselekvéseket mutatnak, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy jobban megértsük, hogyan érzik magukat és mire van szükségük. Így a gondozók jobban képesek pozitív, bizalmon és megértésen alapuló kapcsolatot kialakítani a kutyáikkal.

Nézze meg a következő gyakori kutyaviselkedéseket, hogy jobban megértse kutyáját, és jobb társa és gondozója lehessen.

Hosszú lábak

Amikor a kutya a hátsó lábaira áll fel, annak számos jelentése lehet. Az egyik ilyen a szeretet jele. Akárcsak az emberek, néha ők is csak meg akarnak ölelni valakit. De ha más kutyákkal való érintkezés közben felállnak a hátsó lábaikra, az annak a jele lehet, hogy játékosnak érzik magukat.

Ha nem morognak vagy viselkednek agresszívan, akkor ez csak a játékuk módja. Egyes kutyák a hátsó lábukra is felállhatnak, hogy így keressék a figyelmet, vagy hogy jobban lássák a környezetüket. Ne feledje, hogy minden kutya egyedi.

A bútorok rágása nem azt jelenti, hogy éhesek

A növekvő gyerekekhez hasonlóan a kölyökkutyák is rágcsálni akarnak játékokat és más tárgyakat, hogy enyhítsék a növekvő fogak okozta fájdalmat. Ha azonban kedvence állandóan a bútorokat rágja, pedig már nem kölyökkutya, ez valami másra utalhat. Ez annak a jele lehet, hogy nem kapnak elég fizikai aktivitást, és szükségük van arra, hogy valahogy levezessék az energiájukat.

Kezdheti azzal, hogy kiviszi őket a házból sétálni. Bár ez nem old meg mindent, de jó kiindulópont. Általában meg lehet mondani, ha a kutya nem kap elég mozgást és ez az egyik árulkodó jel.

Miért ugatnak a kutyák

Az ugatásnak többféle célja van és ez függ a helyzettől, attól, hogy a kutya hogyan ugat és hogy mi van a környezetében. Ha egy kutya hangosan és gyakran ugat, az bizonyos fokú sürgősséget jelezhet. Lehet, hogy veszély közeledtét érzékeli és ezt próbálja tudatni Önnel.

Ha egy kutya rövid és lágy ugatásokat ad le, akkor lehet, hogy azt szeretné, hogy játsszon vele. Ha egy kutya hangosan ugat, akkor az annak a jele lehet, hogy fájdalmai vannak. Ezenkívül a kutyák ugathatnak azért is, hogy jelezzék a területi határaikat, kifejezzék félelmüket vagy szorongásukat, figyelmet kérjenek, vagy figyelmeztessenek a potenciális betolakodókra.

Amikor a kutya hozza a játékát

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért hoz néha a kutya játékot. Az egyik szerint a kutya úgy gondol a gazdira, mint az alfájára, és szeretné kivívni a tiszteletedet. Egy másik elmélet szerint a kutya így mutatja ki a bizalmát, hogy elhozza a legértékesebb tulajdonát.

Ez azt is jelentheti, hogy örülnek, hogy látják Önt. Ebben az esetben a tárgy eldobása sértheti a kutya érzéseit. Tehát legközelebb, amikor a kutya hoz egy játékot, próbálja meg megtartani, hátha egy kicsit is boldoggá teszi a kutyáját.

Az ásítás nem csak a kimerültséget fejezi ki

Míg az emberek csak akkor ásítanak, ha fáradtak vagy néha unatkoznak, addig a kutyáknál ez nem így van. Ennek egyik oka lehet, hogy biztonságban érzik magukat és bíznak önben. A természetben az állatok a behódolás jeleként ásítoznak. Ha a kutya sokat ásít, biztos lehet benne, hogy nagyon nyugodt.

Az ásítás azonban várakozást vagy stresszt is jelezhet. Amikor kutyája az állatorvosi rendelőben várakozik, előfordulhat, hogy az idegesség leküzdésére többször is ásít. A kutyák a séta előtt is ásítozhatnak, hogy így fékezzék a lelkesedésüket.

Ha úgy gondolja, hogy a kutyája boldognak tűnik, amikor egy jót tekereg, és a lábát a levegőbe rúgja, miközben a hátán tekereg, akkor igaza van! Legalábbis legtöbbször. Néha előfordulhat, hogy a kutya túlzottan is csóválja a lábát, mintha egy viszketést vagy más irritációt akarna elérni.

Néha ezzel hívják fel magukra a figyelmet. Miért nem hagyja abba néhány percre, amit éppen csinál, és miért nem szentel nekik figyelmet?

Fontos, hogy megfigyeljük a kis rángatózásukat, hogy megértsük, játékidőre, szeretetre vágynak-e, vagy valamilyen mögöttes probléma okoz kellemetlenséget vagy szorongást.

Néz, mielőtt elmegy a gazdi

Az egyik dolog, ami különösen elszomorítja a gazdikat, amikor elmennek, az a kutyájuk arckifejezése, amikor kisétálnak. Gyakran előfordul, hogy a kutya nyugodt arckifejezést ölt. Kutyatulajdonosok, ne tévedjenek, nyugalmuk nem a szomorúság jele.

Ez azt mutatja, hogy bár szomorúak, hogy elmegy, tudják, hogy vissza fog térni. Bíznak a gazdájukban, megnyugodtak, mert tudják, hogy számíthatnak arra, hogy később visszatér. A kutyák hihetetlenül éleslátóak, és megérzik az érzelmeket. Ezért egy megnyugtató búcsúval kell őket otthon hagyni.

Miért járkál a kutya előre-hátra

Ha kutyája előre-hátra járkál, annak számos oka lehet. Lehet, hogy a kutya unatkozik, ideges vagy izgatott. Az emberekhez hasonlóan ők is járkálnak a szobában. Ha a kutyája körbe-körbe járkál ön körül, az annak a jele lehet, hogy játszani akar önnel.

Tudni akarják, hogy nyitott-e a játékra. Amikor két kutya találkozik, gyakori, hogy kergetik egymást. Ez nem valami fenyegető vagy félelmetes dolog, ez csak a játékuk módja.

Az orrával jelez

Amikor a kutya megdermed, és az orrával valami konkrét dolog felé mutat, ezt nevezzük mutogatásnak. Előfordulhat, hogy közben felemeli az egyik mellső mancsát.

A fejük oldalra billentése

Sokan magasabb hangmagasságban beszélnek a kutyájukhoz. Amikor „kutyás” hangon beszél a kutyához, az néha oldalra dönti a fejét, mintha csak azt akarná megérteni, amit mondanak neki. A kutyák nagyon jól tudnak olvasni az Ön testbeszédéből és hangjelzéseiből, és reagálnak rájuk.

Képesek felismerni a különböző szavakat, így lehetséges, hogy olyan szavakra és hanglejtésekre figyelnek, amelyeket szórakoztató tevékenységekhez, például jutalomfalathoz, sétához vagy a szabadban való tartózkodáshoz társítanak. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a kutyák oldalra billentik a fejüket, hogy a külső fülüket úgy állítsák be, hogy jobban meg tudják határozni a zajt.

A levegő szaglása

A kutyák többféle célra használják az orrukat. A kutyáknak 220 millió szaglóreceptoruk van, míg az embereknek csak 5 millió. A kutyáknál az orruk dominál, és legalább 1000-szer jobban szagolnak, mint az emberek. Amikor a levegőbe szimatolnak, az annak a jele lehet, hogy veszély közeledtét érzékelik, vagy hogy zsákmányt próbálnak követni.

Ezalatt teljesen mozdulatlanok maradnak. Teljesen csendben maradnak, hogy zsákmányuk ne vegye észre őket. A kutyák képesek kiszagolni az egyedek – kutyák és emberek – közötti különbséget. Megérzik a családtagok közötti különbséget, még az egypetéjű ikreket is!

A nyelvük felfelé fordítása azt jelenti, hogy sajnálják

Amikor a kutya úgy érzi, hogy valami rosszat tett, kinyújtja a nyelvét, és felfelé fordítja, hogy bocsánatot kérjen. Ez az imádnivaló viselkedés a megértésüket és a megbánásukat mutatja. A kutyáknak veleszületett bűntudatuk van, és ezt testbeszéddel is kifejezik.

A nyelvmozdulatuk mellett ártatlan arcot is felvehetnek, ellenállhatatlan cukisággal manipulálva gazdájukat. Tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy gazdáik gyengéi imádnivaló arckifejezésüknek, és ezt ügyesen kihasználják, még akkor is, amikor olyan cselekedeteket követnek el, mint például a padlóra pisilés. Ezek a cselekedetek kiemelik azon képességüket, hogy vissza tudják bűvölni magukat a gazdi kegyeibe.

Stretching

Az emberekkel ellentétben a kutyák nem csak akkor nyújtózkodnak, ha felébrednek a szunyókálásból vagy ha izmaikat akarják átmozgatni. A kutyák izmainak a nyújtása a szeretet kifejezése is lehet valaki felé. Tehát, ha hazaérkezik és tanúja lesz, hogy a kutyája nyújtózkodik, az nem feltétlenül annak a jele, hogy szundikált.

Ehelyett inkább arra használják ezt a pillanatot, hogy kifejezzék az Ön jelenléte miatti puszta izgalmukat. Ez az ő kedveskedésük arra, hogy azt mondják: „Hé, nagyon örülök, hogy látlak! Kérlek, árassz el a szereteteddel és ragaszkodásoddal cserébe”.

Fogadja el szívből jövő nyújtózkodásukat és viszonozza melegséggel, örömmel és szeretettel.

Írta a Magyar Hírlap