Ez a csodaszer megvédheti a gyomorfekély ellen

A tudósok kiderítették, a halolaj lehetővé teszi, hogy egy védőgát kiépüljön a gyomorszövetekben, amely megakadályozza, hogy az alkohol károsítsa a szervet, beleértve a fekélyes betegeknél is – írja a sports.kz a doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

Hipotézisüket rágcsálókon végzett kísérlettel igazolták.

Az iráni Shahid Chamran Egyetem tudósai végeztek vizsgálatot, amely után arra a következtetésre jutottak: a halolaj nem engedi, hogy az alkohol gyulladást és károsodást okozzon a gyomorban, ezáltal megakadályozza az „alkoholos” fekély kialakulását.

A tudósok patkányokon végezték a kísérletet. Minden állatot azonos körülmények között tartottak, ugyanazt az ételt ették és korlátlan mennyiségben vizet ittak. Egyiküknek sem volt emésztőrendszeri betegsége.

A kísérlet 14 napig tartott. Miután minden rágcsáló gyomrát alaposan megvizsgálták. A tudósok elemezték a szerv szöveteinek állapotát, valamint a vérben lévő fehérjéket és enzimeket.

Megállapították, hogy minél nagyobb volt a halolaj adagja, a gyulladás területe kevésbé volt kifejlődve. Kiderült, hogy a népszerű étrend-kiegészítő részben blokkolni tudja az alkohol által a tápcsatornában okozott károkat.

„A halolaj-kiegészítés védő szerepet játszik a szájon át történő etanolbevitel által okozott gyomorkárosodással szemben. Ez a hatás valószínűleg a szerv nitrogén-oxid szintjének változásával magyarázható. Ennek eredményeként csökken az apoptózissal (sejthalállal) kapcsolatos gének száma, és nő az anti-apoptotikus (védő) gének száma” – állapították meg a szakértők.

A tudósok munkájának eredményeit a Nature című folyóiratban tették közzé.

Írta a Magyar Hírlap