Ez a gyakori tartósítószer talán nem is olyan ártalmatlan, mint gondoltuk

A Chicagói Egyetem kutatóinak az ACS Chemical Biology című szaklapban megjelent új tanulmánya szerint az egyik legnépszerűbb tartósítószer – a nizin – erőteljes hatást fejt ki mind a kórokozókkal, mind az egészségünket megőrző bélbaktériumokkal szemben. Ez a tartósítószer szó szerint mindenhol jelen van.

Az élelmiszergyártók gyakran adnak tartósítószert az élelmiszerekhez, hogy frissen tartsák azokat. Feladatuk, hogy elpusztítsák azokat a mikroorganizmusokat, amelyek lebonthatják és megronthatják az élelmiszert. Az évszázadok óta használt anyagokat – cukor, só, ecet és alkohol – mára olyan összetettebb vegyületek váltották fel, mint a nátrium-benzoát, a kalcium-propionát és a kálium-szorbát. Kiderült, hogy ezek rejtett módon befolyásolhatják a bélmikrobiomunkat.

A baktériumok bakteriocin nevű vegyi anyagokat termelnek, amelyek elpusztítják a mikrobiális versenytársakat. Ezek természetes tartósítószerként szolgálhatnak, elpusztítva az élelmiszerekben lévő potenciálisan veszélyes kórokozókat. A lantipeptideket –széles körben használják az élelmiszeriparban, és „lantibiotikumokként” váltak ismertté.

A nizin egy népszerű lantibiotikum, amelyet a sörtől kezdve a kolbászokon át a sajtokig mindenben használnak. A tehenek tejmirigyeiben élő baktériumok termelik, de az emberi bélben élő mikroorganizmusok is termelnek hasonló lantibiotikumokat. A kutatók genetikai adatbázisok segítségével hat nizinszerű anyagot állítottak elő, amelyeket aztán laboratóriumban teszteltek a bélben található hasznos és káros baktériumokkal szemben.

Minden egyes lantibiotikum más-más eredményt adott, de mindegyiknél megfigyelték, hogy mind a veszélyes baktériumokra (kórokozókra), mind pedig az egészséges bélrendszer fenntartását segítő mikroorganizmusokra (komensális baktériumokra) hatással van. Az új kutatás azt mutatja, hogy ezek a vegyi anyagok képesek megzavarni az egészséges bélmikrobiomot.

A nizin lényegében egy antibiotikum, amelyet már régóta adnak az élelmiszereinkhez, de a bélmikrobiomra gyakorolt hatásait nem tanulmányozták kellőképpen. Miközben nagyon hatékony lehet az élelmiszerek szennyeződésének megelőzésében, negatív hatással lehet az emberi bélmikrobákra is.

A baktériumok fontos előnyöket nyújtanak a szervezet számára a tápanyagok lebontásával, metabolitok termelésével és – ami fontos – a kórokozók elleni védelemmel. Ha túl sok ilyen baktériumot pusztítanak el az antibakteriális élelmiszer-tartósítószerek, helyüket patogén baktériumok vehetik át, és pusztítást végezhetnek, ami semmivel sem jobb, mint a szennyezett élelmiszer fogyasztása.

Írta a Magyar Hírlap