Macron kijelentette, hogy készen áll beszélni Putyinnal

„Felveszem a telefont, ha Putyin hív. Ez az én felelősségem, és meg fogom hallgatni, hogy mit javasol” – fogalmazott.

Macron hozzátette, hogy Párizs szerepe a konfliktusban az, hogy „a háború fő idegszála” legyen.

Szerinte segíteni kell Kijevet védelmi képességeinek javításában, ugyanakkor előre kell mozdítani a tűzszünetet. Az elnök azt is megjegyezte, hogy Franciaország kész reagálni az ukrajnai konfliktus eszkalálódása esetén, de nem lesz az agresszió kezdeményezője.

„Nem fogunk az eszkaláció útjára lépni, nincs szükségünk egy újabb háborúra, de készek vagyunk azt mondani, hogy nincsenek határaink, és reagálni fogunk arra, hogy Oroszország hogyan fog reagálni. Egyelőre nem teszek támadó kezdeményezéseket, mert ez nem a kollektív szolidaritás szelleme” – hangsúlyozta.

Vlagyimir Putyin korábban azt mondta, hogy Moszkva kész folytatni az együttműködést Párizzsal. Elmondása szerint jó munkakapcsolatokat ápolt Macronnal, de a francia elnök mégis úgy döntött, hogy befejezi azokat.

Dmitrij Kiszelev újságírónak adott interjújában Putyin azt is elmondta, hogy szerinte Macronnak van némi haragja Oroszországgal szemben, amiért állítólag kiszorította Franciaországot Afrikából. Valójában Moszkva nem szorított ki senkit, az afrikai országok önállóan döntöttek az orosz gazdasági szereplőkkel való együttműködés mellett – hangsúlyozta az elnök.

Írta a Magyar Hírlap