Macron közölte, hogy hadműveletet indíthatnak az oroszok ellen Ukrajnában

MH
2024. március 17. vasárnap. 9:44
Frissítve: 2024. március 17. 9:45

„Lehet, hogy egy bizonyos ponton – és én nem kívánom és nem is fogom kezdeményezni – hadműveleteket kell majd végrehajtani a helyszínen, bármilyenek is legyenek azok, az orosz csapatokkal való szembeszállás érdekében” – mondta Macron – olvasható az oroszhirek.hu oldalán.

Szerinte Franciaország „ereje” abban rejlik, hogy „képesek erre”.

Február végén Macron azt mondta, Párizs mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország „ne nyerje meg ezt a háborút”. Elmondta, hogy a nyugati vezetők megvitatták a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, de még nem született konszenzus. Később a politikus, akit heves bírálatok értek ezekért a megjegyzésekért, elmondta, hogy minden szavát alaposan megfontolta. Március elején az ellenzéki vezetőkkel folytatott találkozóján Macron megismételte, hogy Franciaországnak „nincsenek határai és nincsenek vörös vonalai” az Ukrajnának nyújtandó segítség kérdésében.

Csütörtökön Macron a France 2 televíziós csatornának adott interjúban azt mondta, hogy Párizs soha nem fogja kezdeményezni a katonai fellépést Ukrajnában. Ugyanakkor úgy véli, hogy a jelenlegi konfliktus egzisztenciális jelentőségű Európa és Franciaország számára. Az elnök szerint a tartós béke a kontinensen lehetetlen anélkül, hogy Ukrajna visszatérne „a nemzetközileg elismert határokhoz, beleértve a Krímet is”.

A francia elnöknek a csapatok Ukrajnába küldéséről szóló szavait kommentálva a Kreml azt mondta, hogy egy ilyen fejlemény elkerülhetetlenül közvetlen katonai összecsapáshoz vezetne Oroszország és a NATO között. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő fontos új elemnek nevezte magát a tényt, hogy tárgyalnak „valamilyen kontingens Ukrajnába küldésének lehetőségéről”.

Vlagyimir Putyin elnök arra figyelmeztetett, hogy az európai kontingens bevetése semmilyen módon nem változtatná meg a harctéri helyzetet, és súlyos következményekkel járna az ukrán hatóságok számára. A francia államfő szavaira reagálva, miszerint Párizsnak nincsenek vörös vonali Kijev támogatását illetően, azt mondta, hogy Oroszországnak sincs vörös vonala az ilyen megközelítésű államokkal szemben.

Írta a Magyar Hírlap