Egy életben ilyet csak egyszer látni

Elmondható, hogy az égbolton nincs hiány a látnivalókból, feltéve, ha olyan helyen él, ahol nincs erős fényszennyezés. Az elkövetkező hetekben azonban az emberek tanúi lehetnek egy olyan csillagászati eseménynek, amely csak egyszer fordul elő az életben.

Ráadásul, ami igazán jó, hogy távcsőre sem lesz szüksége hozzá, ugyanis szabad szemmel is megfigyelhető lesz ez a nem hétköznapi égi jelenség.

Ez azért van így, mert az üstökös 4,5 magnitúdójú lesz, ami azt jelenti, hogy ha az Egyesült Királyságban egy sötét helyen tartózkodik (tehát nem egy város közepén), akkor szabad szemmel is láthatja. Ez a magnitúdóskála lefelé halad, és minél alacsonyabb a szám, annál jobban látható az objektum.

Ezúttal egy nem akármilyen üstökösről van szó. Az objektum egy fülbemászó nevet kapott, mint bármelyik égitest az űrben: 12P/Pons-Brooks. Az üstökös egyébként kapott egy becenevet is, amely így szól: Az ördög üstököse. Kicsit ijesztően hangzik, de valójában egyáltalán nem az.

Azért kapta ezt a becenevet, mert a Mount Everest méretű üstökös hideg vulkánkitörései olyan benyomást keltenek, mintha „szarvai” lennének. Az üstökös nagyjából 70 évente egyszer halad el a Föld közelében.

Jelenleg az egyik legfényesebb ismert időszakos üstökös tart a Nap felé. Az üstökös várhatóan eléri a 4,5 magnitúdót, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban egy sötét helyen is jól látható lesz – magyarázta Dr. Paul Strøm, a Warwicki Egyetem asztrofizikusa.

Különösen március 31-én, amikor a 12P/Pons-Brooks mindössze 0,5 foknyira lesz a Hamal nevű fényes csillagtól. Ez az időpont vasárnapra esik, így jó alkalom lehet arra, hogy egy kirándulás alkalmával tekintse meg ezt a különleges és soha vissza nem térő égi jelenséget – írja az Unilad.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap