Menzás ételek is okozhatnak vérrögöt

Veszélyes tünet

Sajnos egyre több olyan ember van a világon, akinek a szervezetében megvannak a trombózis kialakulásának feltételei. Ez a betegség ma már nemcsak az ötven év feletti embereket, hanem a fiatalokat is veszélyeztetheti. Ezért ragaszkodnak a kardiológusok: már fiatal korban gondoskodni kell a szív és az erek állapotáról. És amikor az első tünetek megjelennek, ne habozzon orvoshoz fordulni.

Az orvosok egyébként nemrégiben rájöttek, hogy az ér- és szívproblémák egyik legbeszédesebb jele a túlzott izzadás.

A leggyakoribbak a trombózis következő jelei: szorítás a mellkasban, fájdalom vagy égő érzés. Ezek a tünetek a betegek több mint nyolcvan százalékánál jelentkeznek.

Hogyan lehet rájönni, hogy vérrög alakult ki?

A trombózis kialakulását jelezheti a mellkasi fájdalom, különösen a bal oldalon. Bizonyos esetekben a bal karban, a lapocka vagy a láb területén visszahúzódhat.

A vérrögök kialakulását előidéző termékek

Amint azt Alexander Myasnikov orvos elmagyarázta, néhány, mindenki számára ismerős és olcsó étel provokálhatja az érrendszeri problémák súlyosbodását, sőt, hozzájárulnak a vérrögök kialakulásához.

A babot, a brokkolit és a spenótot veszélyesnek tartja az orvos. A bennük lévő rengeteg K-vitamin miatt károsak a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára. Mint a tudósok nemrég felfedezték, ez a trombózis kezelésére szolgáló gyógyszerek antagonistája. Ezért egyidejű használatuk feleslegessé teszi a veszélyes betegség elleni küzdelmet.

„Ha egy vérhígító gyógyszert, warfarint adunk bizonyos dózisban, és ezzel egyidejűleg az ember zöldbabot, brokkolit és spenótot eszik, az egyszerűen semlegesítheti a warfarin hatását” – mondja Myasnikov.

És ennek a semlegesítésnek nagyon valószínű következménye lehet a trombózis.

Írta a Magyar Hírlap