A vérünkből megtudhatjuk, hogy mekkora a valószínűsége a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának

A vizsgálatban több mint 40 800 cukorbetegségben nem szenvedő ember vett részt, akiket csaknem tíz éven át figyeltek, és ez idő alatt több mint 4800-an közülük 2-es típusú cukorbetegséget fejlesztettek ki. A Dr. Dan Wu, az ECU munkatársa által vezetett csoport jelentős kölcsönhatást mutatott ki a CRP és az MHR között.

A tanulmány kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata magasabb a nőknél, és Dr. Wu felvetette, hogy a nemi hormonok lehetnek felelősek ezért a különbségért. Megerősítést nyert, hogy a krónikus gyulladás részvétele a korai cukorbetegség kialakulásában döntő fontosságú, és különös figyelmet érdemel, különösen a fejlődő országokban. Ennek a kapcsolatnak a kiaknázása ígéretes módszer lehet a veszélyeztetettek korai azonosítására és a számukra személyre szabott orvosi beavatkozások kidolgozására.

Konkrétan az MHR emelkedése a CRP minden rétegében növelte a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát; az MHR és a CRP egyidejű emelkedése szignifikánsan nagyobb gyakoriságot és kockázatot mutatott a cukorbetegségre. Továbbá a krónikus gyulladás és a cukorbetegség előfordulása közötti összefüggés erősen korrelált az életkorral és a nemmel, amelyet befolyásolt a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a prediabétesz. Az MHR és a CRP hozzáadása a klinikai kockázati modellhez jelentősen javította a betegség kialakulásának előrejelzését.

A tanulmányból származó ígéretes hírek közé tartozik a kumulatív MHR- és CRP-eredmények költséghatékonysága és széles körű elérhetősége a jelenlegi analitikai laboratóriumokban, ami lehetővé teszi e mérések széles körű alkalmazását prognosztikai eszközként.

Írta a Magyar Hírlap