Mentális problémáktól is kialakulhat a rák?

Van egy elmélet, miszerint bizonyos mentális és érzelmi zavarok is a rák kialakulásához vezethetnek, de van egy olyan verzió is, hogy a mentális zavarok a rák hatására alakulnak ki – mondta Anton Ivanov onkológus, kemoterapeuta, írta a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Azt az állítást, hogy az ideges és mentálisan instabil emberek nagyobb valószínűséggel lesznek rákosak, semmi sem támasztja alá – mondta az orvos.

„A különböző pszichés zavarok miatt azonban sokkal később fordulnak onkológusokhoz, mint a hétköznapi betegek” – mondta Ivanov doktor. „Vannak fordított megfigyelések is: amikor az emberek elhitetik magukkal, hogy rákosak, és végtelen keresésbe kezdenek a betegség után kutatva. Ugyanakkor bosszantják az orvosokat és a hozzátartozókat azzal, hogy egyre több vizsgálatnak vetik alá magukat, és a sebészeten ragaszkodnak bizonyos műtétek elvégzéséhez, amelyekkel nem létező daganatokat akarnak eltávolítani.”

Ivanov szerint ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a rák bizonyos típusaiban a betegeknél depresszió alakulhat ki, például mell- vagy hasnyálmirigyrák esetén. A depresszió azonban általában már a diagnózis felállítása után jelentkezik – a szervezetnek a betegség hírére adott reakciójának következményeként – magyarázta az orvos.

„Gyakrabban alakul ki akut pszichózis és depresszió az idegrendszeri zavarokra hajlamos embereknél” – mondta az onkológus.

A neuroendokrin tumorok bizonyos típusainál a mentális zavarok több formája is kialakulhat, inkább a klimaxos zavarokhoz hasonlóan a kezelés megkezdése után fellépő hormonális zavarok hátterében – tette hozzá az orvos.

Írta a Magyar Hírlap