Meloni kamu pornós videók miatt követel kártérítést

A nyomozást követően a Melonit ábrázoló deepfake-videók készítésével egy negyvenéves férfit gyanúsítanak, de nyomozás folyik a férfi 73 éves apja ellen is. A két gyanúsítottat rágalmazással vádolják: egy ellenük született ítélet büntetőjogi következményekkel járhat, és a férfiakat akár börtönre is ítélhetik.

A vádirat szerint a videókat egy amerikai pornográf weboldalra tették fel, ahol néhány hónap alatt több milliószor nézték meg őket. Meloni ügyvédei közölték, hogy amennyiben kártérítési kérelme sikerrel jár, a százezer eurót egy olyan alapnak ajánlja fel, amely az erőszak áldozatává vált nőket támogatja.

Az ügyben nem kímélik meg Giorgia Melonit: az őt megalázó videó miatt egy olasz bíróság behívta tanúskodni a miniszterelnököt. A deepfake olyan kép vagy videó, ahol egy személy arcát digitálisan hozzáadják egy másik személy testéhez. Az elmúlt években egyre több ilyen tartalom kering az interneten. Egy deepfake, politikusról készült videó akár egy karriert is tönkretehet.

Az EU mesterséges intelligenciáról szóló, új szabályozása szerint a deepfake „alkotások” nem illegálisak, de a tartalmak gyártóinak transzparens módon be kell számolniuk a videó keletkezéséről. Brüsszel azt is követeli a techóriásoktól, köztük a TikToktól, az X-től és a Facebooktól, hogy találják meg és jelöljék meg a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat – minden Facebook-felhasználó láthatta már, hogy az utóbbi években elárasztották a közösségi médiumot a mesterséges intelligencia által generált képek, sőt videók is.

Az elmúlt években botrányos deepfake-videók és online átverések sora került elő számos politikusról. Mint ismert, orosz „betyárok” már több politikust átvertek, miután ismert politikusoknak adták ki magukat, mi több, akár egy ismert politikus arcával játszottak el egy deepfake-videóban. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is pórul járt már, miután egy ál-Vitalij Klicskóval diskurált az orosz–ukrán háborúról és ezzel kapcsolatos nézeteiről.

Írta a Magyar Hírlap