Hogyan hat a paradicsomlé a szív- és érrendszerre?

A paradicsom, amelyből paradicsomlé készül, 90%-ban víz. Ennek megfelelően ez a lé egy diétás lé. Tele van A-, C-, B6-, PP-, K-, Mg vitaminjaival, szerves savakkal és pektin anyagokkal. Elősegíti az örömhormon – a szerotonin – felszabadulását, így segít a feszültség és a stressz oldásában. A piros szín a paradicsomban található likopin nevű anyagra utal – ez egy természetes festékanyag, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik – mondja Ljalina.

Ezért a paradicsomlé a biológus szerint a fiatalság megőrzésére, valamint a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésére (mivel csökkenti a rossz koleszterinszintet, növeli az erek rugalmasságát és csökkenti a vérrögök kialakulását), és a rák megelőzésére szolgál.

A legtöbb likopint a hámozott és túlérett paradicsomban találjuk. A paradicsomlé elkészítésekor (például forralás vagy sterilizálás) a vitaminok egy része megsemmisül, a likopin mennyisége viszont ezzel szemben bármilyen hőkezelés hatására növekszik – mondja a szakértő.

Ljalina azt javasolja, hogy naponta legfeljebb két pohár paradicsomlevet igyunk, és lehetőleg 30 perccel étkezés előtt vagy után.

Ez a lé gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért hasznos az alacsony gyomorsavtartalmú és nyombélbetegségben szenvedők számára. Cukor nélkül hasznos a cukorbetegek (a paradicsomlé glikémiás indexe meglehetősen alacsony – 38), a gyermekek és a fogyni vágyók számára. Terhes nők is ihatják és kell is iszogatniuk, mivel segít a toxémia, az ödéma és a székrekedés kezelésében. A szoptatós anyukák számára azonban nem kívánatos, mivel hasmenést és allergiát okozhat a gyerekeknél – mondta a biológus.

Írta a Magyar Hírlap