Mikor mások arca olyan mintha démonok lennének

Ezek egyike a rendkívül ritka és kevéssé ismert prosopometamorphopsia (PMO), amelynek neve a görög „prosopon” (arc) és „metamorphosia” (érzékelés torzulása) szavakból ered. A tünetek esetenként eltérőek, és befolyásolhatják az arcvonások alakját, méretét, színét és helyzetét.

A Dartmouth Egyetem kutatóinak új tanulmánya pontos és fotorealisztikus vizualizációt nyújtott a PMO-ban szenvedő személy által tapasztalt arctorzulásokról.

A prosopometamorfopszia egy ritka neurológiai rendellenesség, amelyet megváltozott arcérzékelés jellemez. Más emberek, köztük ismerősök arcvonásai, deformáltnak és eltorzultnak tűnnek, gyakran jelentősen eltérnek a tágan értelmezett normalitástól. A tudományos szakirodalomban körülbelül 75 prosopometamorfopsziában szenvedő személy esetét írták le.

A Dartmouth Egyetem kutatói leírtak egy 58 éves PMO-ban szenvedő férfit, aki „élőben” torznak látta az arcokat, míg ugyanezek az arcok fényképen nézve torzulás nélkül voltak. Ez az eset azért különösen érdekes, mert a PMO-ban szenvedők többsége minden kontextusban torzulást lát.

A vizsgálathoz a tudósok fényképet készítettek egy személy arcáról, és megmutatták azt a páciensnek egy számítógép képernyőjén, miközben a páciens személyesen látta ugyanazt az arcot. Ez visszajelzést adott a két „azonos” arc közötti különbségekről. Meg tudták állapítani az arcdeformitások mértékét, és meg kell mondanunk, hogy ezek valóban ijesztőek.

Így érzékelik a PMO embereinek arcát

Így érzékelik a PMO embereinek arcát

Fotó: Dartmouth Egyetem

„Sok PMO-ban szenvedőtől hallottuk, hogy a pszichiáterek skizofréniát diagnosztizáltak náluk, és antipszichotikus gyógyszereket írtak fel nekik, amikor állapotuk a látórendszerrel kapcsolatos probléma. Nem ritka, hogy a PMO-ban szenvedők nem beszélnek másoknak az arcfelismerési problémáikról, mert attól félnek, hogy mások azt gondolják, hogy a torzítás pszichiátriai rendellenesség jele.”

A kutatók azt remélik, hogy növelni tudják a közvélemény tudatosságát a PMO fogalmával kapcsolatban.

Írta a Magyar Hírlap