A hosszú élet kipróbált, bizar titkai

Azt gondolnánk, hogy a 100 év feletti élethez a válasz a „jó étkezés és a testmozgás” – de a világ legidősebb emberei szerint ez nem ilyen egyszerű.

Az élet egyik nagy rejtélye, hogyan lehet tovább élni. Száz évig élni nagyon ritka, de egyre gyakoribb. Az ENSZ2050-re 3,2 százéves számít. Ezen a héten halt meg a világ legidősebb embere 114 évesen, mindössze két hónap 115. születésnapja előtt.

A venezuelai Juan Vicente Perez Morát 11 gyermek, 41 unoka, 18 dédunoka és 12 ükunoka gyászolja. Az egykori földműves 2020-ban lett Venezuela legidősebb embere, a Guinness Rekordok Könyve pedig 2022 májusában hivatalosan is elismerte a világ legidősebb emberének.

Mit tudhatunk meg tehát a világ legidősebbjétől a hosszú élet titkairól? Míg az étkezésre odafigyelés és az aktív életmód való száz válaszok voltak, a évesek néhány javaslata egyenesen hihetetlen és gyakran furcsa volt. Emma Morano volt a világ legidősebb élő embere 2017-ben, 117 évesen bekövetkezett haláláig. Az 1899-ben, az olaszországi Piemont régióban született nő a BBC-nek elmondta, hogy bár úgy vélte, hogy öregsége részben a jó genetikának köszönhető, azt a tojásos étrendjének is betudta.

Több mint 90 éven át napi három tojást evett, ebből kettőt nyersen. Úgy véli, hogy a bántalmazó házasságából való kilépés is megtörténik, hogy meghosszabbodott az élete. A New York Timesnak azt mondta: „Nem akartam, hogy bárki is uralkodjon rajtam”.

Egy másik nő, aki idős korát a férfiak kerületének tulajdonította, Jessie Gallan volt, aki 2015-ben bekövetkezett halála előtt 109 évesen Skócia legidősebb élő ember volt. Az STV Newsnak adott interjújában Jessie három kulcsfontosságú dolognak tulajdonította ezt: „Gondoskodtam róla, hogy sokat mozogjak, minden reggel ettem egy meleg zabkását, és soha nem mentem férjhez”.

Hozzátette: „Csak több gondot okoznak, mint amennyit megérnek”. A hit is közrejátszhat, a legidősebb élő apáca, a brazil Inah Canabarro Lucas az ima erejének tulajdonítja. Ő 115 éves.

Az amerikai Michiganből származó Jeralean Talley, akit 2015-ben bekövetkezett halála előtt a világ legidősebb emberének neveztek, rendkívül vallásos volt, és úgy élte meg életét, hogy úgy bánt másokkal, ahogy ő maga is szeretné, hogy bán vele. Áhítatos hite mellett a Time-nak elmondta, hogy a hosszú élet titka a disznóhúsban, többek között disznólábakban és -fülekben gazdag étrend. A nő 116 éves koráig jutott.

Más százévesek, akik konkrét ételeket jelöltek meg öregségükhöz vezető megoldásként, Richard Overton, a 112 évet megélt II. világháborús veterán, aki szerint a szivarok mellett a fagylalt nagyobb neki megnövelni az élettartamát, míg Jeanne Calment az olívaolajnak, a bornak, a cigarettának és a csokoládénak tulajdonította, hogy hosszabb életet élt.

A francia szupercentenárius Calment asszony volt a valaha élt legidősebb nő, előtte 1997-ben 122 évesen meghalt. Egész életében minden nap ivott portóit és dohányzott, csak öt évvel a halála előtt hagyta abba. Eközben Olive Edwards, egy 110 éves nagymama Észak-Yorkshire-ből, azt mondja, hogy ez a napi háromszori étkezésnek köszönhető, főleg a lazacból és spárgából álló étrendnek, de azt is elismerte, hogy ez a „makacsságának” köszönhető.

Írta a Magyar Hírlap