Ezek a gyümölcsök vihetik le azonnal a gyulladást

Bogyós gyümölcsök. Az áfonya, az eper, a málna és a szeder gazdag flavonoidokban, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben.

Ananász. Ez a trópusi gyümölcs bromelain tartalmú. Ez az enzim erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti a zúzódásokat és a duzzanatot. Emellett az ananász jó C-vitamin-forrás is.

Avokádó. Tanulmányok szerint segít a gyulladás elleni küzdelemben. Ez a gyümölcs magas egyszeresen telítettlen zsírokban és antioxidánsokban.

Narancs. C-vitaminban, flavonoidokban gazdagok. Ez utóbbi anyagok gyulladáscsökkentő hatásúak, továbbá javíthatják a szív- és érrendszer egészségét és az immunrendszer működését.

Papaya. A papain enzimet tartalmazza, amely gyulladáscsökkentő hatású és javítja az emésztést.

Cseresznye. Gazdag antociánokban, amelyek csökkentik a gyulladást, enyhíthetik az ízületi gyulladás és a köszvény tüneteit. A cseresznye különösen magas antioxidáns-tartalmú.

Alma. Egy 2023-as felülvizsgálat szerint a benne lévő antioxidánsok segíthetnek a gyulladás csökkentésében és javíthatják az emésztést.

Kiwi. Ez a gyümölcs C- és E-vitaminban, valamint polifenolokban gazdag. A kiwi beiktatása az étrendbe segíthet csökkenteni a gyulladást, javíthatja az emésztést, és támogathatja az immunrendszer működését.

Görögdinnye. Erős antioxidánst, likopint tartalmaz. Egy 2024-es tanulmány kimutatta, hogy csökkentheti a gyulladást, javíthatja az agy egészségét, és védelmet nyújt bizonyos betegségekkel szemben.

Szőlő. Az antioxidáns polifenolokat tartalmazza. Tanulmányok szerint ezek az anyagok csökkentik a gyulladást, és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát. Emellett e gyümölcs piros és lila fajtái resveratrolt tartalmaznak, amely egy gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületet.

Írta a Magyar Hírlap