A finnek rekordtempóban szegényednek

A nyilvántartásában szereplő, fizetési problémákkal küzdő finn lakosok száma az év elején mintegy 5000 fővel nőtt. Március végén 355,6 ezer embernek voltak fizetési problémái – jelentette az Yle Broadcasting Corporation, számolt be róla az eadaily.com.

Az észak-európai ország jólétének csökkenését jelzi még egy másik jel, számos más mellett – többek között a rekordszámú csőd és a növekvő munkanélküliség – az új személygépkocsi-regisztrációk száma az országban.

A finn statisztikai hivatal adatai szerint márciusban jelentősen csökkent, alig 6500 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Eközben az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik csaknem felét helyi vállalatok és más jogi személyek használatára jegyezték be.

A nehéz gazdasági időket élő Finnországban várhatóan nő a munkanélküliség és a csődök száma. Ennek egyik oka a helyi építőipar kiábrándító teljesítménye, ami nagyrészt a csökkenő keresletnek köszönhető, ami viszont összefügg azzal, hogy Finnország 2022-től csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz.

Írta a Magyar Hírlap