Hatásos lehet a májbetegségek, a rák és a cukorbetegség kezelésében

Szirtes Györgyi
2024. április 6. szombat. 6:53

A máriatövis egy lila virágú gyógynövény, amit évszázadok óta használnak a gyógyászatban. Hagyományosan máj- és epehólyagbetegségek kezelésére, az anyatejtermelés elősegítésére, a rák megelőzésére és kezelésére, sőt a máj védelmére is használják, de a kígyómarás, az alkohol és más környezeti mérgek ellen is hatásos lehet.

A máriatövist legtöbbször májvédő hatása miatt használják. Sokszor a gyógyszeres kezelések mellé is javasolják a máriatövis teát vagy kapszulát.

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres használatával javulást értek el a májbetegségben szenvedő embereknél, ami arra utal, hogy segíthet a májgyulladás és a májkárosodás csökkentésében.

Úgy gondolják, hogy csökkenti a szabad gyökök által okozott májkárosodást. Egy másik tanulmány szerint az alkoholos májbetegség miatt májzsugorban szenvedő emberek várható élettartamát némileg meghosszabbíthatja rendszeres fogyasztása.

A máriatövist már több mint kétezer éve használják hagyományos gyógymódként olyan neurológiai állapotok kezelésére, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt valószínűleg neuroprotektív hatású, és segíthet megelőzni a kor előrehaladtával tapasztalható agyi funkciók hanyatlását.

Ez a gyógynövény megvédheti a csontokat is. A csontritkulás általában lassan, évek alatt alakul ki, és gyenge és törékeny csontokat okoz, amelyek könnyen eltörnek, még kisebb esések után is.

Vizsgálják a máriatövisben található szilimarin antioxidáns hatását, aminek következtében hasznos lehet a rákkezelésben részesülő emberek számára.

Feltételezések szerint a kemoterápiát is hatékonyabbá teheti bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben, sőt, bizonyos körülmények között még a rákos sejteket is elpusztíthatja.

A máriatövis egyik bejelentett hatása, hogy szoptató anyáknál fokozhatja az anyatejtermelést. Úgy gondolják, hogy a tejtermelő hormon, a prolaktin nagyobb mennyiségben történő előállítása révén fejti ki hatását.

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt a máriatövis hasznos kiegészítő lehet az aknés emberek számára. Érdekes módon egy tanulmány szerint azoknál a pattanásos embereknél, akik 8 héten keresztül napi 210 milligramm szilimarint szedtek, 53%-os csökkenést tapasztaltak az aknés elváltozásokban.

A máriatövis hasznos kiegészítő terápia lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Felfedezték, hogy a növény egyik vegyülete hasonlóan működhet, mint egyes diabetikus gyógyszerek, mivel segíthet javítani az inzulinérzékenységet és csökkenteni a vércukorszintet.

Írta a Magyar Hírlap