Tengeri aknát találtak Helsinkinél

Tóth László Levente
2024. április 6. szombat. 9:09

A gyakorlóaknát a sipói Niklas Sundberg vette észre és azt hitte, hogy a szürke pont a vízben egy fóka. Nem is lett volna meglepetés, mert gyakran költöznek a kabinja elé Röysö szigetén. Amikor azonban a szürke kör gyanúsan sokáig a helyén maradt, Sundberg közelebb ment hozzá a csónakjával. Körülbelül három méterre tőle vette csak észre, hogy valójában egy akna van a tengerben. Hívta a hatóságokat, a parti őrség hajója körülbelül másfél órával később meg is érkezett, majd kicsit később egy másik hajó és egy helikopter is jött.

„Kicsit megrémültek, amikor azt mondtam nekik, hogy három méterre vagyok tőle. Aztán egész nap a víziaknával foglalkoztak. Az volt a benyomásom, hogy fel akarják robbantani. A végén azonban feltették a fedélzetre” – magyarázta Sundberg a Helsingin Sanomatnak. Sundberg szerint az akna nagyon réginek tűnt, és gyanítja, hogy akár a háborúból is származhatott. Számára úgy nézett ki, mintha levált volna az aljáról, így kerülhetett a felszínre.

Miután a hatóságok elvitték az aknát, a rendőrség felhívta Sundberget, hogy többet kérdezzen az üggyel kapcsolatban. Néhány nappal később Sundberg is kapott egy e-mailt, amely szerint a leletről kiderült, hogy gyakorlóakna volt.

Az effajta „tengeri felfedezés” nem az első a maga nemében Sipoo közelében. Hajósok például 2020 nyarán ugyancsak aknára bukkantak Norrkullalandet déli oldalán. A határőrség képviselői körbekerítették a területet, a Honvédség pedig felszámolta az aknát.

Egy korábbi aknabaleset híréről a mostani megtaláló, Sundberg is hallott. Úgy tudta, hogy a 60-as években egy igazi akna sodródott fel szintén Sipoo-ban Kaunissaari partján. „Egy 7-8 éves fiú odament megbökni, és felrobbant” – emlékezett most vissza.

Miután a sztori a lapban megjelent, a szerkesztő üzenetet kapott egy helsinki férfitól, aki olvasta a híreket, és felismerte Sundberg történetét az akna miatt meghalt fiúról. A férfi elmondása szerint azonban nem egy kisfiúról, hanem a 20 éves nagybátyjáról volt szó. „Az akna Sipoo-ban, Kaunissaari délnyugati partján merült föl, akkor az a vidék a Jonasson család tulajdonában volt. Ez az 1950-es évek elején történt, és 1952. május 13-án robbant fel, amikor a 20 éves nagybátyám meghalt, és néhány évvel fiatalabb apám is megsebesült” – írta a férfi.

Becslések szerint még mindig több ezer akna található a Finn-öbölben és az Åland-tengerben. A finn, úgynevezett folytatólagos háborút követően 60 ezer tengeri akna hevert a területen. A háborúban vesztes Finnországnak parancsot adtak az aknák felszámolására. A feladatra huszonéves hadköteleseket osztottak be. Közülük több tucat fiatal vesztette életét a tengeren, a körülbelül hat évig tartó munka során.

Írta a Magyar Hírlap