Erre is kihathat a magas vércukorszint

Az emelkedett glükóz- és trigliceridszintek, valamint a nagy sűrűségű lipoproteinek alacsony szintje a vérben összefüggésbe hozható a depresszió, a szorongás és a stresszbetegségek fokozott kockázatával. Ezeket az eredményeket a svédországi Karolinska Intézet tudósai egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve állapították meg, és a JAMA Network Open című szaklapban tették közzéírta a pravda.ru.

A vizsgálat során 211200 résztvevő vérében mérték a glükóz, a trigliceridek (a szervezet fő energiaforrásai) és a „jó koleszterin” (nagy sűrűségű lipoprotein) szintjét. A kutatók ezután több mint 20 éves követést végeztek rajtuk.

Ennek az időszaknak a végén a kutatók információkat gyűjtöttek a résztvevők mentális egészségéről. Kiderült, hogy ez idő alatt 16256 résztvevőnél állapítottak meg depressziót, szorongást vagy stresszbetegséget.

Kiderült, hogy a „jó koleszterin” alacsony szintje a trigliceridek és a glükóz emelkedett szintjével kombinálva mind a férfiak, mind a nők esetében korrelált az említett mentális kórképek kialakulásának fokozott kockázatával.

A kutatók megjegyzik, hogy a metabolikus diszreguláció növelheti a gyakori pszichiátriai rendellenességek kialakulásának valószínűségét.

Ennek az összefüggésnek a teljes megértéséhez további kutatásokra van szükség annak tisztázására, hogy milyen korábbi beavatkozások (pl. diétás és gyógyszeres kezelés) segíthetnek semlegesíteni ezt a hatást.

Írta a Magyar Hírlap