NKE: Az egyetem lassan évtizedes hivatása környezetének rehabilitálása

A Ludovika Campus fejlesztés keretében 2018 tavaszára nemcsak a Ludovika Akadémia felújított történeti épülete újult meg, hanem az addig a lakosság számára közbiztonsági helyzete, elhanyagolt, leromlott állapota miatt használhatatlan Orczy-kert is. E fejlesztések eredményeként 10 hektár látogatható területtel nőtt a belső-pesti zöldfelület, javult a levegő minősége a Józsefvárosban, összehasonlíthatatlanul biztonságosabbá vált a Ludovika Campus és környéke, s számottevően több és jobb szabadidős, sportolási lehetőség áll a budapesti polgárok rendelkezésére. Az egyetem révén megújult tehát egy hanyatló, hírhedten rossz közbiztonságú városrész, s bővültek a kerületi és általánosságban a budapesti lakosok kulturális-szabadidős lehetőségei.

A Ludovika Campus fejlesztés keretében létrejött uszodát például kiemelt kedvezménnyel használhatják a kerületi lakosok, az egyetemi kültéri sportpályákat pedig valamennyi látogató ingyenesen használhatja. A Ludovika Campus sport és egyéb létesítményei ezek mellett kedvezményes úszáslehetőséget biztosítanak a kerületi óvódák számára, futó és más sportesemények részére, valamint ingyenes helyszínt többhetes nyári napközis táboroknak. Ezen túlmenően tavasztól késő őszig az Orczy-kert és a Ludovika Campus egésze pezsgő közösségi tér, a kerületi és fővárosi lakosok kedvelt kikapcsolódási helye.

Az egyetem tehát immáron lassan évtizedes hivatása környezetének rehabilitálása és az oktatási funkcióra történő használat mellett, a lakosság számára történő visszaadása. Ennek pedig legnagyobb nyertesei a józsefvárosi és más fővárosi lakosok.

E küldetését folytatja az egyetem a Nemeskürty István Tanárképző Kar létrehozásával összefüggésben állami tulajdonba és az egyetem használatába kerülő ingatlanok esetében is. E rendkívül leromlott állapotú ingatlanokon jönnek majd létre az egyetem tanárképzését kiszolgáló tantermi, irodai és kollégiumi kapacitást biztosító, környezettudatos, a városrész további megszépítését, rehabilitálását előmozdító, s így a meglévő környékbeli ingatlanok értékét jelentősen növelő épületek.

Az érintett, állami tulajdonba kerülő ingatlanok elhanyagolt, bántó tájsebként vannak jelen Budapest szívében, Józsefváros frekventált részén. A tanárképzés és tanártovábbképzés keretében történő hasznosításuk folytatása annak a feladatnak, amelyet az egyetem a Ludovika Campus és környezete fejlesztése, biztonságossá tétele és a településkép, valamint a kerület rehabilitálása érdekében végez, s amelynek eredményeképpen éppen a kerületi és más fővárosi lakosok élvezhetik elsősorban a fejlesztések eredményeit.

Írta a Magyar Hírlap