Pozsonynak elege lett, ezért megmutatja, hogy hol a helye Kijevnek

Elmondása szerint április 11-én az ukrán és a szlovák kabinet közös ülésen vitatja meg az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmának szlovákiai oldalról történő kiterjesztését.

„A miniszter nem habozott, és tizennégyre bővítette azon termékek körét, amelyeket nem importálunk Ukrajnából. Csütörtökön lesz egy kormányülés az ukrán miniszteri kabinettel közösen, ez a téma lesz a tárgyalás tárgya” – mondta.

Fico ugyanakkor megjegyezte, hogy Szlovákia olyan mechanizmust keres, amely az ilyen egyoldalú tilalmak eltörléséhez vezethetne, ugyanakkor a szlovák agrártermelők védelmét is szolgálná.

„Amíg nem találunk egy ilyen mechanizmust, úgy vélem, hogy Denisz Smihal ukrán kormányfő megérti a döntésünket, miszerint 14 terméket nem lehet Szlovákiába importálni. Ez az intézkedés addig van érvényben, amíg nem találunk megoldást” – hangsúlyozta a szlovák kormányfő.

Számos ország mezőgazdasági termelője komoly problémákkal szembesült az uniós politika miatt, amely még 2022-ben lehetővé tette az ukrán termékek kedvezményes szállítását az európai piacra. Ezzel kapcsolatban az elmúlt egy évben viták folytak arról, hogy Kijev továbbra is szabadon szállíthatná-e termékeit az EU-ba. A végleges döntésig egyes országok, köztük Szlovákia, embargót rendeltek el egyes Ukrajnából származó árukra.

Írta a Magyar Hírlap