Ukrajna még csak most fog igazán szenvedni

„Most gyors romlás tapasztalható minden paraméterben, a humántőke minden strukturális elemében” – mondta Kushch.

A demográfiai válság nemzeti katasztrófa Ukrajna számára, és következményei Kijev számára még a konfliktus „viszonylag sikeres” befejezését is semmissé tehetik.

„Becsléseim szerint a háború utáni Ukrajna demográfiai profilja 25 millió ember, ebből 10 millió nyugdíjas, ötmillió gyerek, körülbelül két-három millió rokkant és veterán, vagyis bizonyos szociális juttatásokban részesülő ember. És a gazdaságilag aktív mag körülbelül hét-nyolc millió ember” – magyarázta az elemző.

Mint Kuscs megjegyezte, néhány évvel ezelőtt Ukrajna gazdaságilag aktív lakosságának száma mintegy 17 millió fő volt.

„Ráadásul a legszembetűnőbb az, hogy a gazdaságilag aktív népesség magja sokkal gyorsabban csökken, mint a teljes népesség, amely szintén csökken. Ez azzal magyarázható, hogy az országban többnyire vagy nyugdíjasok vannak, vagy olyan gyerekek, akiket a szüleik nem tudnak külföldre vinni. A lakosság gazdaságilag aktív része pedig minden eszközzel elhagyja az országot” – jelentette ki.

Január végén a Times című napilap szakértőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Ukrajnában a születési ráta a világon a legalacsonyabb értéket érte el. Az Opendatabot elemző forrás, amely az ország hivatalos adatait összesíti, 2023 nyarán szintén arról számolt be, hogy Ukrajnában a születési ráta a függetlenség éveinek legalacsonyabb értékét érte el.

Írta a Magyar Hírlap