Daganatos elváltozás tünete lehet az étvágytalanság vagy a sárgás szem

Dömök Ágnes
2024. április 17. szerda. 5:24

A máj

A máj testünk egyik legnagyobb szerve. A has jobb felső részén, a jobb oldali bordák alatt helyezkedik el. A máj sok fontos vérfehérjét termel, eltávolítja a méreganyagokat és megtermeli a zsírok emésztéséhez szükséges epét. Fontos szerepet játszik a zsírok, fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjében is. Műtét során a máj akár háromnegyede is eltávolítható, mivel a máj kiválóan regenerálódik.

A máj rosszindulatú daganatairól röviden

A máj elsődleges rosszindulatú daganatai közé tartozik a hepatocelluláris karcinóma, a kolangiokarcinóma, a hepatoblastoma, az angiosarcoma.

Májrák leggyakrabban májcirrózis talaján alakul ki. A májrák kialakulásának kockázatát fokozza a hepatitis B- és C-fertőzés, a mértéktelen alkoholfogyasztás, elhízás, zsírmáj, cukorbetegség, vas- vagy réztárolási rendellenességek, autoimmun májgyulladás, aflatoxinnal szennyezett ételek fogyasztása, anabolikus szteroidok szedése, PVC-gyártás során felszabaduló vinil-klorid gőz.

Korai stádiumban a daganat nem okoz tüneteket, így gyakran már csak későn, előrehaladott állapotban veszik észre. Májrákra utalhatnak a következő tünetek:

· jobb bordaív alatti fájdalom, érzékenység;

· étvágytalanság;

· mással nem magyarázható fogyás;

· hányinger, hányás;

· levertség, erőtlenség, fáradtság;

· gyomortáji panaszok;

· viszketés;

· sárgás bőr, sárgás szem;

· fehér színű széklet;

· körmök elfehéredése;

· csillagszerű hajszálértágulatok;

· elvékonyodott bőr;

· hasi puffadás;

· hasvíz felszaporodása.

A diagnózishoz laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MR) és májbiopszia szükséges.

Hepatocelluláris karcinóma

A leggyakoribb, májsejtekből kiinduló daganat a hepatocelluláris karcinóma. Általában májcirrózis előzi meg a kialakulását. Az alkoholizmus és a hepatitis C-fertőzés a cirrózis leggyakoribb oka.

Kezelése a májrák stádiumától függ. Ha a daganat operálható, műtéti úton eltávolítják (májreszekció). Rádiófrekvenciás abláció során mikrohullámokkal próbálják meg elpusztítani a tumorsejteket. Embolizációval el lehet vágni a tumor vérellátását. Alkohol is injektálható a daganatba, mely mérgező a daganatsejtek számára. Ma már biológiai terápiát (sorafenib) is alkalmaznak a daganat kezelésére. Sugár- és kemoterápiát is használnak.

Kolangiokarcinóma

Ez a típusú májrák a májban található epeutakból indul ki. Ritka, de nagyon agresszív, gyakran halálos daganat. Májreszekcióval kezelhető. Nem műthető esetben kemo- vagy sugárterápiával próbálják megakadályozni a daganat továbbterjedését.

Angiosarcoma

Nagyon ritka, agresszív, gyorsan növő daganat, a májban található erekből indul ki.

Hepatoblastoma

A hepatoblastoma a leggyakoribb gyerekkori májdaganat. Általában három év alatti gyermekekben fordul elő. A hepatoblastoma kiváltó okát nem ismerjük, de koraszülöttekben gyakoribb az előfordulása. Legtöbb esetben a daganat nem okoz tüneteket, így a diagnózis időpontjában a betegség már előrehaladott. Azonban az utóbbi időben a megfelelő kezelésnek köszönhetően nagymértékben javultak a daganatos gyerekek túlélési esélyei. A kezelést a tumor mérete határozza meg, illetve hogy van-e áttét. Általában a kezelés a daganat sebészi eltávolításából, valamint adjuváns kemo- és sugárterápiából áll. A nem operálható tumorokat csak kemo- vagy sugárterápiával kezelik.

Írta a Magyar Hírlap