„Hamis az az állítás…”

A tárca szerint a cikk tévesen állítja, hogy a kormány „nem hagyja” az önkormányzatoknál az iparűzési adóbevétel növekményét. „A valóság ezzel szemben az, hogy az önkormányzatok helyi iparűzési adóbevétele minden évben jobban növekszik, mint a szolidaritási hozzájárulás összege, így a települések minden évben nagyobb mozgástérrel rendelkeznek” – emeli ki a Pénzügyminisztérium, hozzátéve: míg tavaly az iparűzési adóbevétel 1257,8 milliárd forint volt, az idén a bevétel várhatóan 1430,2 milliárd forint lesz. Ezzel szemben az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulása 2023. évben 237,2 milliárd forint, 2024. évben 310,6 milliárd forint lesz.

Hamis az az állítás is a tárca szerint, miszerint a települések 2023-ban összesen 1178 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak, „idén viszont ennél jóval kevesebbet, 1050 milliárd forintot”. „A valóság ezzel szemben az, hogy ez az összeg csak egy előirányzat, ami nem tartalmazta többek között a tanárok és óvónők béremeléséhez folyósított támogatást, ami mintegy 150 milliárd forintot tett ki”.

Ezen felül számos évközi intézkedés érinti az önkormányzatokat, amelyek az előirányzatban szintén nincsenek benne, így a cikk almát hasonlít körtéhez a minisztériumi kommüniké szerint.

Az az állítás sem állja meg a helyét, miszerint „a kormány dönti el, mely önkormányzat számít kiemelkedően tehetősnek” – folytatta a csúsztatások felsorolását a tárca. A szolidaritási hozzájárulással a gazdagabb települések támogatják a szegényebbeket. Erre a kiegyenlítő mechanizmusra azért van szükség, mert az egyes önkormányzatok között komoly gazdasági egyenlőtlenségek vannak, mutat rá a minisztérium.

„A cikk azt is elfelejti megemlíteni, hogy ha mérleget vonunk az elmúlt 5 évről, a tények világosan bemutatják, hogy csak Budapest adóbevételei és költségvetési támogatásai 1107 milliárd forintot értek el 2019 és 2023 között. Ezzel szemben ugyanebben az időszakban összesen 160 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) befizetnie” – zárta bejegyzését a minisztérium.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap