Otthoni módszerek a szem vörösségének csökkentésére

Kaufmann Angéla
2024. április 20. szombat. 7:49

A szem vörösségét több tényező is okozhatja, beleértve a genetikát, az anatómiát, a korábbi műtéteket, az érszűkítő szemcseppek túlzott használatát, az allergiát, a fertőzést stb., és a szem felszínén jelentkező irritáció vagy gyulladás súlyosbítja. Íme pár tipp, amelyeket érdemes kipróbálnunk, mielőtt orvoshoz fordulunk.

Próbalja ki a hőterápiát

A hő segít átjutni a mirigyeken. Ezek a könnymirigyek azok, amelyek részleges elzáródásuk esetén (gondoljunk csak gyertyaviaszra) fokozzák a gyulladást a szem felszínén, és elősegítik a bőrpír kialakulását. Eltarthat néhány hetet, de a hő hatékonyan javítja a szemhéjak és a szemek megjelenését azáltal, hogy minimalizálja a könnyfilmben a gyulladást és a hiperozmolaritást (kevesebb víz/megnövekedett sótartalom és egyebek), ami elősegíti a test kipirosodását.

A DIY hőterápia abból áll, hogy egy meleg kemény tojást, egy burgonyát meleg vízzel átitatott papírtörlőbe helyezünk, vagy egy mikrohullámú sütőben melegített rizszacskót (ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró) a csukott szemhéjunk felületére helyezünk. Ideális esetben akár napi egyszer tíz percig is alkalmazható. Ha befejezte, masszírozza (tiszta ujjakkal) a szemhéját óvatosan.

Digitális detox

Digitális világban élünk, és amikor közeli munkát végzünk számítógépen, laptopon, táblagépen vagy mobiltelefonon, hajlamosak vagyunk egy pontra bámulni, és ez csökkenti a pislogás gyakoriságát, görcsszerű fáradtságot okoz a szem fókuszáló és konvergáló izmában. Ha sok időt tölt a telefonján vagy a számítógépén, próbáljon meg néhány percenként „pislogásszünetet” tartani, hogy a szem nedvességegyensúlya ép maradjon.

Amikor számítógépezik, húszpercenként nézzen húsz másodpercig egy távoli célpontra, pislogjon határozottan két alkalommal. A határozott pislogás arra is kényszeríti a könnymirigyeket, hogy felszabadítsák az olajos anyagot, hozzájárulva a könnyekhez. Ez az olajos réteg csökkenti a szemszárazságot azáltal, hogy a könnyeket a szemmel érintkezteti, és nem engedi elpárologni.

A kék fényű szemüveg szintén remek módszer a szemszárazság megelőzésére, mivel csökkenti a képernyők használata közbeni terhelést.

Tisztítsa meg szemhéját és szempilláját

Ügyeljen arra, hogy megtisztítsa a szempillái tövét, mert itt összegyűlhetnek az irritáló anyagok, mivel a szemek szélén zsírmirigyek találhatók. Néha a termelődő olajszerű anyag felhalmozódik, amely az irritáló anyagokat vonzza. A szemhéjak rendszeres tisztítása minimálisra csökkenti a szempilláknál felhalmozódott olajokat, bőrdarabokat, tüszőatkákat, amelyek a szem felszínére kerülhetnek, és vörösséget okozhatnak.

Kezdésként minden reggel mossa meg és dörzsölje le a szemhéját meleg vízzel és törülközővel. Vegyen egy tiszta, meleg törülközőt, csukja be a szemét, és húsz másodpercig erőteljesen dörzsölje a felső és az alsó szemhéj szélét, valamint a szempilla tövét. Babasampont vagy egyéb gyengéd folyékony szappant adhat hozzá. Öblítse le meleg vízzel. Azonnal kevésbé karcos érzése lehet, vagy akár időbe is telhet, amíg kevésbé múlni kezd a szúrós érzet.

Írta a Magyar Hírlap