Hány éves kortól számít valaki idősnek?

Annak érdekében, hogy meghatározzák, mit tekintünk ma időskornak, németországi, amerikai és luxemburgi tudósok több mint 14 ezer ember adatait nézték át, akik részt vettek a German Aging Survey nevű évtizedes kutatásban. A résztvevők 1911 és 1974 között születtek, és több kérdésre válaszoltak. Az egyik az volt, hány éves kortól számít valaki öregnek.

Amikor 65 évesen feltették nekik ezt a kérdést, az 1911-ben születettek azt mondták, hogy az öregség átlagosan 71 évesen kezdődik.

Amikor a kérdést megismételték az 1956-ban születetteknek, miután ők is betöltötték a 65. életévüket, már három évvel későbbre, 74 éves korra tették ezt a küszöböt.

Érdemes kiemelni, hogy a nők átlagosan körülbelül két évvel későbbre tették az öregségi küszöböt, mint a férfiak. Más tényezőkről is kiderült, hogy befolyásolhatják a becsléseket – például ha valaki rosszabb egészségi állapotban van, vagy magányosabb, ők általában úgy vélték, hogy az öregség korábban kezdődik.

A Psychology and Aging szaklapban közzétett tanulmány szerzői kiemelték, hogy az egészségesre fordított nagyobb figyelem, a várható életkor növekedése is segíti az öregségi korhatár kitolódását, ez a tendencia nem folytatódhat a végtelenségig. Nem véletlen, hogy az elmúlt években lelassult ez a folyamat.

Írta a Magyar Hírlap