Zenészek a háború ellen

A PG csoport tagjai úgy érezték, hogy dalban is el kell mondaniuk: az emberiség sorsát nem a legújabb technikai vívmányok határozzák meg, hanem az erkölcsi fejlődés – a már megélt és az egész világra szenvedést és halált hozó első és második világháború után… Az orosz–ukrán háború és a nemrég kirobbant izraeli kofliktus nem egy videójáték, és nem a virtuális térben zajlik.

– Minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy ennek a vérontásnak vége legyen. Mi, magyarok tudjuk, hogy a legfontosabb az emberi élet, hogy bármely nép megmaradjon, hogy gyermekek szülessenek és láthassák őket a szüleik felnőni – fogalmazott Jantyik Zsolt énekes, szövegíró, zeneszerző.

Ezekhez a gondolatokhoz hívta segítségül a PG Csoport zenekar Pál István Szalonnát és Bandáját, egykori zénésztársukat: Halmos Béla prímást felvételről, és gondoltak Karády Katalin örökérvényű dalára is: Valahol Oroszországban.

– Egy zenész, egy együttes azzal tud hatni, hogy játssza ezeket a dalokat, a rádiók és tévék azzal, hogy lejátsszák, eljuttatják a közönséghez, a zenehallgató pedig azzal tud segíteni, hogy gondol azokra, akik harcolnak, és akik megsebesülnek, vagy hátramaradnak eltemetett szeretteik emlékével – jelentette ki Jantyik Zsolt.

A Valahol Oroszországban című dal feldolgozása kapcsán ezt írja:

„Emlékezzünk azokra a kárpátaljai magyar férfiakra, akik elestek, vagy el fognak esni a 2022-ben kezdődött, szörnyű háborúban. Azoknak a kárpátaljai családoknak küldjük, akik gyászolják gyermeküket, s mindazoknak az édesanyáknak legyen az román, ruszin, lengyel, ukrán, orosz és sok más nemzet sarja , akik örökké siratni fogják háborúban elvesztett gyermeküket! Urunk, mentsd meg az őrülettől Európát és az egész világot! Hozd el nekünk a békét!”

A Valahol Oroszországban című dal mellett a Tovább is van, mondjam még? – Ukrajna…, A Férfiak visszalőnek, a Könny hull a kútba című dalok szerepelnek az albumon.

„Nincsen távol és nem is mese,
ha a légnyomás véletlen felemel.
Sokára nő meg az ember gyereke,
ilyen sorsot azért nem érdemelne:
Csak háború ne legyen – mondta a nagyapám.”

(Részlet a Férfiak visszalőnek c. dalból)

Írta a Magyar Hírlap