A trójai aranykincs rejtélye ma is sok kérdést vet fel

A felfedezéssel a homéroszi legenda bizonyos más aspektusai is kézzelfoghatóbbá váltak, mint például az úgynevezett Priamosz aranykincse, amely nyilvánvalóan az azonos nevű trójai királyé volt.

Priamosz trójai király aranykincsének megtalálása

1871-ben Schliemann ásatásokat kezdett a ma már Trója ókori városaként elismert Hisarlik helyén. Miután felfedezte a Trója II. néven ismert szintet, és azonosította azt ugyanazzal a Trójával, amelyről az Iliászban írtak, következő célja Priamosz aranykincsének megtalálása volt.

Mivel Priamosz Trója uralkodója volt, Schliemann arra következtetett, hogy a kincset valahol a városban kellett elrejtenie, hogy megakadályozza, hogy a görögök ellopják, ha a város elesik. 1873. május 31-én Schliemann kiásta a keresett legendás kincset.

Állítólag véletlenül bukkant rá, a lelőhely délnyugati oldalán lévő árok oldalának kiegyenesítése közben pillantotta meg az aranyat az árokban.

Miután kiásta a kincset, Schliemann magához vette a leleteket, és egy faházban tárolta. Az arany- és ezüsttárgyakon kívül Priamosz kincse számos fegyvert, egy rézüstöt, egy sekély bronzedényt és egy bronzüstöt tartalmazott.

Annak ellenére, hogy Schliemann beszámolója szerint a Priamosz kincse egyedülálló lelet volt, más tudósok kétségbe vonták ezt az állítást, és azt állították, hogy ez csak egy része volt a teljes kincsnek, amelynek legtöbb jelentős tárgyát Schliemann hozta felszínre. Más leleteket már korábban felfedeztek.

Miután a kincset megtalálták, az oszmán hatóságok mindenáron meg akarták szerezni. Schliemann azonban ellenezte ezt, és stratégiát dolgozott ki arra, hogy a műtárgyakat kijuttassa az oszmán területről.

Máig rejtély övezi, hogy Schliemannnak ez milyen módon sikerült, és számos felvetés és elmélet próbált magyarázatot adni rá. Az egyik történet szerint Schliemann felesége, Sophia úgy csempészte át a kincs darabjait az oszmán vámon, hogy azokat az alsóneműjébe rejtette. Schliemannt végül az oszmán kormány beperelte.

A pert elvesztette, és kártérítésként 400 font (500 dollár) pénzbírságot szabtak ki rá az oszmánok, de ő önként 2000 fontot (2500 dollár) fizetett ki, máig ismeretlen okokból.

Hol van most a kincs?

Priamosz aranykincsének feltárását követően Schliemann arra összpontosította erőfeszítéseit, hogy megfelelő múzeumot találjon a leletek bemutatására. Ezalatt a kincset Schliemann házában őrizték. Ez állítólag aggodalmat okozott neki.

A priamoszi aranykincset 1877-ben állították ki először nyilvánosan a londoni South Kensington Múzeumban (ma Victoria és Albert Múzeum). Miután évekig Londonban volt kiállítva, a Priamosz aranykincse 1881-ben Berlinbe került. 1882 és 1885 között a műtárgyak ideiglenesen a Kunstgewerbe Múzeumban voltak kiállítva, mielőtt átkerültek az újonnan épült Néprajzi Múzeumba.

A következő évtizedekben a Priamosz aranykincse a berlini Néprajzi Múzeumban kapott helyet. A második világháború végén, a náci rezsim vereségét követően azonban a kincs eltűnt.

Általános a gyanú, hogy a Berlint megszálló szovjet csapatok voltak felelősek a kincs és számtalan más felbecsülhetetlen értékű tárgy és műtárgy eltűnéséért, amelyeket aztán Moszkvába szállítottak.

Azt, hogy a szovjetek elvitték a Priamosz aranykincset, egészen 1993-ig tagadták, akkor először ismerték el hivatalosan, hogy a kincs valóban Oroszországban van. Priamosz aranykincse ma is Moszkvában van. Míg az oroszok a kincset háborús zsákmánynak tekintik, amellyel a második világháborúban elszenvedett veszteségeiket akarják kompenzálni, addig a németek kifosztott vagyonként tekintenek rá, és vissza akarják kapni.

Írta a Magyar Hírlap