Havazás, KariGeri, elefántok

Azt mondja az író, Petrovácz István, hogy „Amikor először esik a hó, az olyan szép. Még ha azonnal elolvad is. És ilyenkor mindig gondolni kell valakire. Muszáj gondolni valakire!” Petrovácz 2007-ben hunyt el, így nem gondolhatott Karácsony Gergelyre, a havazástól boldog főpolgármesterre, aki Facebookján kitette a fényképet és hozzá a kommentárt: „Mutass szebbet, mint a hófödte Andrássy út.” A havas Andrássy úti járda látványába beleaplikálta saját fényképét. Rossz nyelvek szerint azért, hogy az olvasó ne tudjon gyönyörködni a tél budapesti látványba.

Mert lássuk be, Karácsony Gergely mosolygó ábrázata – főleg a házmesterhölgyek számára – szép ugyan, de talán mégsem annyira, mint a hófödte Andrássy út.

Annak persze jobban örültünk volna, ha KariGeri nem annyira a hó esztétikuma miatt rajong, hanem egy munkagép mellől – a főpolgármesterség gyakorlati oldalát domborítva ki – arról számol be, hogy a főváros útjait a hóesés után azonnal takarítják, hogy a budapestiek könnyebben közlekedhessenek.

Már csak azért is, mert hóeltakarításra, síkosságmentesítésre külön szervezete van a fővárosnak, az FKF Zrt. Ennek munkájáról azonban azonban a reggel kezdődött hóesés után még a kora délutáni órákban sem érkezett érdemi információ. A budapestiek csak elvétve találkoztak takarítógépekkel.

Arról viszont képes tudósítás is végigszánkázott az interneten, hogy egy csuklós autóbusz keresztbe állt a Bach-csomóponton. Hogy ki segített neki a forgalom helyreállításában, arról nem szólt a fáma. Mint ahogy arról sem, hogy terelőoszlopokkal elkerített kerékpársávokat hogyan tisztítják meg a hóeltakarítók, ahova nem tudnak bemenni.

A lényeg az, hogy Karácsony arcképe szerinte gyönyörű az Andrássy úti havas háttérrel, ettől azonban a budapestiek egyáltalán nem boldogabbak. Ők szeretnék intézni napi ügyeiket, a városi infrastruktúra havas, latyakos állapota azonban ezt nagyon megnehezíti. Karácsony pedig ahelyett, hogy saját magában gyönyörködne, intézkedhetne a főváros megtisztítása érdekében. Ez azonban láthatóan eszébe sem jut. Úgy viselkedik saját városában, mint egy turista, aki élvezi a főváros kifehéredett útjait.

Csak emlékeztetném az olvasót, hogy Karácsony megválasztása után nem sokkal is hasonló volt a helyzet. Lapunk 2019-ben arról számolt be, hogy „december második napján leesett az első hó, amely máris megbénította Budapest közlekedését. A főpolgármestert meglepte a helyzet, s erről a közösségi médiában számolt be.

Karácsony Gergely posztjában arról ír, hogy nincs elég ember a hó eltakarítására, a szükséges 300-400 munkás helyett csak 216-an jelentkeztek, ezért most megoldást keresnek a helyzetre. Az új főpolgármester senkit sem biztat, hogy gyorsan rendeződik a helyzet. Arról számol be, hogy a „sózás elkezdődött, a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd”.

A helyzet az, hogy négy évvel KariGeri megválasztása után is pontosan ott tartunk, ahol 2019-ben. A sózás elkezdődött, de a latyak eltakarítása csak később várható. Tarlós idejében ez ment úgy is, hogy a hó eltakarítását már a havazással egy időben megkezdték.

Négy éve Karácsony még rutintalanabb volt a kommunikációban. Most viszont már meg tudta mutatni, milyen szép fiú, ha a havas háttér előtt fényképezkedik. A főváros útjai viszont ugyanolyan nehezen voltak járhatók a havazás után, ahogy 2019 decemberében, az első havazás után. Karácsony, mint látjuk leginkább az elefánthoz hasonlít, aki nehezen tanul, de könnyen felejt.

Nekünk június 9-én erre is emlékeznünk kell az önkormányzati választáson.

A szerző szerkesztő

Írta a Magyar Hírlap