Szétverték a kocsit az elefántok, miután az autó elütötte egyikük borját

Betörték az autó ajtaját és ablakait

Félelmetes dolgot tett vasárnap este egy malajziai elefántcsorda: az állatok dühükben összetörtek egy autót, miután az elütötte az egyikük kicsinyét.

Képzeljük a helyzetükbe magunkat, ha a mi gyerekünket ütötte volna el egy autó, és úgy éreznénk, hogy a sofőr gondatlanul és figyelmetlenül viselkedett – vetette fel a nem túl jó hasonlatot Joyce Poole, az Elephant Voices nevű elefántkutató és -védő nonprofit szervezet társalapítója a Business Insidernek, amelyet a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Feltételezem, hogy mi és a családunk is dühbe gurulna, üvöltene vagy ordítana azt ezt elkövetővel.

A CNN hírportál a helyi hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy három ember közlekedett egy kisautóval, amikor elütötték az elefántborjút a malajziai Gerikben vasárnap este.

Esős és ködös idő volt, és az autó épp egy kanyarban fordult be a főútvonalról, amikor elütötte a borjút, amely egy öt, másik elefántból álló csordával együtt igyekezett átsétálni az úton. Amikor a borjú a földre esett, az elefántcsapat pillanatok töredéke alatt megtámadta az autót: betörte az oldalajtókat és az összes ablakot. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a három ember ekkor még a járműben tartózkodott-e, de a CNN szerint sérülésekről nem érkezett jelentés.
Az elefántborjú szerencsére fel tudott kelni, a csorda pedig elsietett a helyszínről.

Egyesült erővel fognak össze

A legújabb kutatások szerint az elefántok empátiával és érzelmekkel rendelkeznek, amely összetett szociális viselkedést és erősen individualista személyiségeket jelez.

Amit a csorda tett az autóval, az „nem atipikus” a rendkívül védelmező, érzelmes teremtmények számára – magyarázta Joyce Poole. – Az elefántok pedig igen szorosan összetartozó családokat alkotnak.

Hozzátette: a nőstény elefántok egész életükben együtt élnek, és a matriarchális elefántcsoport rendkívül hűséges, különösen a kicsinyeikhez.

Ha tehát úgy érzik, hogy a családjuk egyik tagja veszélybe került, akkor egyesült erővel fognak össze.

Ez jelenthet akár fenyegetést és hangos zajkeltést, de akár támadást is, mint a konkrét esetben a jármű szétverését.

Poole elmagyarázta, hogy amikor akár emberek vagy akár más állatok fenyegetik a csorda valamelyik tagját, az elefántok egyfajta „koalíciónak” nevezett formációt alkotnak, és egységesen a társuk segítségére sietnek, hogy megtámadják az agresszort. Ebből következik, hogy ha egy borjú akár csak megnyikkan, akkor az egész csorda egységesen a védelmére kel.

Írta a Magyar Hírlap