Kínai elnök: Stratégiai döntés a közös jövőjű közösség építése Vietnammal

MH/MTI
2023. december 13. szerda. 9:55

Kína és Vietnam „stratégiai” döntést hozott, amikor elhatározta, hogy megerősíti kapcsolatait, és olyan közösséget épít, amelynek „közös jövője” van – jelentette ki vietnami hivatalos látogatásának második, egyben zárónapján, szerdán Hszi Csin-ping kínai elnök a vietnami parlament elnökével, Vuong Dinh Huéval tartott találkozóján.

A közös jövővel rendelkező kínai–vietnami stratégiai közösség létrehozása elősegíti a két ország közötti kapcsolatok fejlesztését – hangsúlyozta Hszi a szerdai találkozón.

Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnök a kínai elnökkel találkozva „történelmileg fontos mérföldkőnek” nevezte a döntést, és szintén „stratégiai” választásnak minősítette a közös jövővel rendelkező közösség létrehozását.

A közös jövővel rendelkező közösség létrehozásának terve, mely Vietnam támogatását élvezi, bekerült a közös közlemény tervezetébe, amelyet kedden mutattak be az újságíróknak, és amelyet várhatóan szerdán hivatalosan is elfogadnak.

A két ország többtucatnyi együttműködési egyezményt írt alá a látogatást megelőző több hónapos tárgyalások folyományaként.

Hszi erősen szorgalmazza a kétoldalú kapcsolatok felminősítését, különösen mióta Vietnam szeptemberben a legmagasabb, Kínával azonos szintre emelte az Egyesült Államokat diplomáciai rangsorában.

A kínai elnök vietnami látogatása, amely a negyedik idei hivatalos külföldi útja Oroszország, Dél-Afrika és az Egyesült Államok után, elemzői és médiaértékelések szerint jelzésértékű, mutatja, hogy Peking milyen fontos jelentőséget tulajdonít Vietnamnak, amelyben növekvő számú kínai gyártó tevékenykedik.

Írta a Magyar Hírlap