Ki is volt a híresen hírhedt Al Capone

Dömök Ágnes
2023. december 15. péntek. 16:30

Alphonse Gabriel Capone 1899. január 17-én született Brooklynban, New Yorkban. Szülei olasz bevándorlók voltak és Capone gyermekkorát a szegénységben töltötte. A fiatal Al korán belekeveredett a bűnözésbe, és már fiatalon szoros kapcsolatba került a helyi maffiafőnökökkel.

Felesége, Mae Josephine Coughlin, vagy röviden Mae Capone, 1918-ban ment feleségül hozzá. A házaspárnak együtt volt egy fiuk, Albert Francis Capone, akit Sonnynek ismertek.

A Capone család a Chicago-i maffiavilágban játszott fontos szerepet az Egyesült Államokban. Al Capone a chicagói alvilág egyik vezetőjévé vált, és az 1920-as években és a 1930-as évek elején a szervezett bűnözés egyik legbefolyásosabb alakja lett az alkoholtilalom (Prohibition) idején. A Capone családhoz kötődő személyek szintén részt vettek az illegális alkoholkereskedelem és más bűnügyekben.

A tilalom idején Capone hatalmas vagyont halmozott fel a szeszcsempészet és az illegális szórakozóhelyek üzemeltetése révén. Chicago lett tevékenységének központja, ahol az alkoholtilalom ellenére virágzott az alkoholfogyasztás és a szerencsejáték. Capone-nak sikerült a város politikai és rendfenntartó rendszereibe is beférkőznie, és sokszor megvesztegetett tisztviselőket és rendőröket.

Az egyik legismertebb tette a Szent Valentin-napi mészárlás volt 1929-ben, amikor Capone emberei brutális módon lemészároltak hét rivális gengsztert. Ez a támadás nagyobb figyelmet vonzott rá és az alvilági tevékenységére.

1. Chicago Outfit: Capone vezette a hírhedt „Chicago Outfit” nevű bűnszervezetet. Az Outfit erőteljesen befolyásolta a chicagói politikát és rendőrséget, és Capone hírhedt volt a városi bűn világában.

Caponét végül adócsalás vádjával tartóztatták le és ítélték el 1931-ben. Bár számos erőszakos bűncselekményt követett el, az adócsalás vádjában találták bűnösnek. Az ítélet 11 év börtönbüntetést és hatalmas pénzbírságot rótt ki rá.

A börtönben Capone egészségi állapota romlott, és a szifiliszt is elkapta. 1939-ben szabadult a börtönből, de egészsége továbbra is hanyatlott. Al Capone 1947-ben halt meg agyvérzés következtében.

Al Capone élete és bűnözői karrierje az Egyesült Államok történelmének egyik sötét fejezetét jelenti. A szesztilalom és a bűnözők által uralt korszak emlékezetes alakjává vált és az ő neve szorosan összefonódik a maffiakultúrával és az amerikai gengszterfilmek ikonikus alakjaival.

Írta a Magyar Hírlap