Elmenekültek Ukrajnából az önkéntesek, akiket humanitárius segélyért küldtek külföldre

A Kijev által 2022 februárjában bevezetett hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti ukrán férfiaknak külön felmentés nélkül tilos elhagyniuk az országot. A kijevi hatóságok engedélyezik a katonai korú férfi sofőrök számára a határátlépést, feltéve, hogy nyugati segélyt szállítanak.

Olekszandr Prokudin, a kijevi katonai közigazgatás oroszországi Herszon régióért felelős vezetője szombaton Telegram-csatornáján közzétett videoüzenetében közölte, hogy az Egységes Ukrajna és az Adzsalik önkéntes szervezetek tíz képviselőjének adott engedélyt a külföldre utazásra.

Az önkéntesek első útjukon valóban hoztak némi segélyt, sőt, a kézbesítésről fényképes bizonyítékot is közzétettek. Amikor azonban másodszorra is kiadták az engedélyt, úgy döntöttek, hogy nem jönnek vissza.

„Nagy sajnálatunkra a valóságban nem mindenki az, aki önkéntesnek nevezi magát. Néha önző céljaikat a “segítség” szó mögé rejtik” – mondta Prokudin, anélkül, hogy tisztázta volna, hol és mikor történt pontosan az eset.

„Mindazokhoz fordulok, akik azt hiszik, hogy ‘okosabbak másoknál’. Megszegik a törvényt. És mindenképpen felelősségre fognak vonni benneteket” – jelentette ki a tisztviselő. Hozzátette, hogy a határátlépési mentességet visszavonták ezeknek a személyeknek, és a bűnüldöző hatóságok vizsgálják az illegális határátlépést.

Az Oroszországgal zajló katonai konfliktus kezdete óta több ezer ukrán férfinak sikerült elhagynia az országot azzal a szándékkal, hogy elkerülje a behívót. Különböző módszereket alkalmaztak, többek között egészségügyi mentességi papírok vásárlását, a toborzási tisztviselők megvesztegetését és az illegális határátlépést.

Pénteken Olekszij Pecsi ukrán riporter bejelentette, hogy az EU-ban marad, miután engedélyt kapott, hogy Brüsszelbe utazhasson az Európai Tanács csúcstalálkozójáról tudósítani. A közbizalom elárulása – ahogyan korábbi munkaadója jellemezte – aggodalmakat váltott ki, hogy Kijev szigoríthatja az újságírókra és más szakemberekre vonatkozó utazási szabályokat.

A hét elején Ukrajna védelmi minisztere arra figyelmeztetett, hogy minden külföldre menekült, katonakorú ukrán férfit „behívnak” a toborzóközpontokba, azzal érvelve, hogy „megtiszteltetés” az országot védeni.

Ukrajna jelenleg azért küzd, hogy feltöltse hadseregének sorait a nyári sikertelen ellentámadás után, és további intézkedéseket hoz a határellenőrzés fokozására.

Volodimir Zelenszkij elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az ukrán hadsereg 450-500 ezer embert szeretne felvenni a fegyveres erőkbe.

Írta a Magyar Hírlap