Előkerült Alexej Navalnij, akit hetek óta nem találtak

Navalnij december 5-én egyszerűen eltűnt a fogva tartására szolgáló intézményből. Ügyvédjei többször is megpróbáltak bejutni abba a Moszkvától 250 kilométerre található, szigorúan őrzött büntetőtelepre, ahol a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő ellenzéki vezetőt feltételezhetően fogva tartották. A szóvivő szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy a 47 éves Navalnij nem tartózkodik sem az IK-6, sem az IK-7 elnevezésű büntetőtelepen. Hívei közül sokan attól tartottak, hogy Navalnij meghalt.

Most azonban kiderült, hogy egy az Északi-sarkkörtől is északra, a Jamali Nyenyecföldön, található büntetőtelepen raboskodik. Szóvivője, Kira Jarmis szerint jól van. „Megtaláltuk Alekszejt. Az ügyvédje ma találkozott is vele” – fogalmazott. Ivan Zsdanov, Navalnij antikorrupciós alapítványának vezetője szerint az IK-3 számú intézmény Oroszország egyik legészakibb és legtávolabbi börtöne. Az ellenzéki vezető korábbi börtönétől mintegy 1600 kilométerre északkeletre fekszik.

Navalnijt 2021. januárban ítélték jogerősen 11 és fél év börtönbüntetésre, cellájából azonban továbbra felszólal Putyin ukrajnai háborúja ellen. Miután egyre nagyobb befolyásra tett szert Putyin kritikusaként, 2020-ban orosz titkosügynökök idegméreggel próbálták megölni, és csak hajszál híján élte túl a merényletet. Ezután került börtönbe.

Idén augusztusban szélsőséges csoport szervezésének és finanszírozásának vádjában bűnösnek találták, és újabb 19 év szabadságvesztésre ítélték Navalnijt, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb ellenfeleként emlegetnek.

Írta a Magyar Hírlap