Zaharova szerint Szerbiában lesz „az újabb Majdan”

Marija Zaharova hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzetre az egyetlen lehetséges válasz az alkotmány szigorú betartása, a szerb nép választásának tiszteletben tartása, amely a nemzeti érdekek mellett tette le voksát.

A „Szerbia az erőszak ellen” ellenzéki blokk támogatói, akik nem értenek egyet a december 17-i választások eredményével, elfoglalták a belgrádi közigazgatási épület előtti lépcsőket és lezárták a szomszédos utcát. A tüntetők ablakokat törtek be, és térkődarabokat dobáltak az épület ajtajaira és ablakaira, megpróbáltak betörni, a rendőrség pedig könnygázt vetett be. Előző nap a biztonsági erők késő este perceken belül feloszlatták a tüntetőket, kiürítették a teret, és kordont állítottak fel.

Aleksandar Vučić szerb elnök közlése szerint két rendőr súlyosan megsérült, és több mint 35 rendbontót őrizetbe vettek.

Az államfő a nemzethez intézett beszédében azt mondta, hogy a belgrádi tüntetések kísérletet tesznek arra, hogy megfosszák Szerbiát függetlenségétől és szuverenitásától. Köszönetet mondott a partnerországok különleges szolgálatainak, amelyek szerinte figyelmeztették a szerb hatóságokat a közelgő akciókra.

Írta a Magyar Hírlap