A kínai diplomácia nemes célja az emberiség sorsközösségének építése

Pár napja ülésezett Pekingben a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága külügyi munkaértekezlete, amelyen Hszi Csin-ping elnök fontos beszédet mondott. Az értekezlet megállapította, hogy az emberiség sorsközösségének építése az újkori kínai sajátosságú nagyhatalmi külpolitika nemes célja.

Az elnök 2013-ban egész emberiség közös jólétét szem előtt tartva vetette fel az emberiség sorsközösségének építésére vonatkozó koncepcióját válaszul arra a globális, történelmi és korszakos kérdésre, hogy „Merre halad az emberiség?” Az emberiség sorsközösségének építése azt jelenti, hogy minden nemzet, minden ország és minden egyén jövője és sorsa szorosan összefonódik, jóban-rosszban ki kell tartanunk egymás mellett, osztoznunk kell sikerben és kudarcban egyaránt, törekedve arra, hogy bolygónk, ahol születtünk és élünk, egy nagy, harmonikus családdá váljon, elősegítsük a tartós béke, az egyetemes biztonság, a közös jólét, a nyitottság és elfogadás, a tiszta és szép világ felépítését, és valóra váltsuk a világ minden népének jobb életre irányuló törekvését.

Miért kell az emberiség sorközösségét építeni? A remény és a kihívások korszakát éljük. Fogjunk össze vagy legyünk megosztottak? Legyünk nyitottak vagy zárkózzunk be? Együttműködőek legyünk vagy konfrontatívak? Ezen kérdések megválaszolásában az emberiség általános érdeke forog kockán, és minden ország bölcsességét próbára teszi. Az emberiség válaszúthoz érve két homlokegyenest eltérő választás előtt áll: vagy visszatér a hidegháborús gondolkodásmódhoz, a megosztottsághoz és a konfrontációk szításához, a hatalmi tömbök egymásnak feszüléséhez, vagy pedig az emberiség közös jólétének figyelembe vételével elköteleződik a szolidaritás és az együttműködés mellett, támogatja a nyitottságot és a mindenki számára előnyös együttműködést, egyenlőséget és tiszteletet gyakorolva. A két irány, a két választás egy olyan játék és erőverseny, ami komolyan befolyásolja az emberiség és a Föld jövőjét. Kína az utóbbi – vagyis az emberiség sorsközösségének építésében való összefogás – mellett tette le a voksát. A globális válságok és az előttünk álló kihívások közepette fontos, hogy minden ország felismerje, nem mindenki a maga kis csónakjában evez, hanem a közös sorsunk nagy hajóját kell kormányoznunk. Csak akkor tudunk túllépni a nehézségeken és egy szebb közös jövőt kialakítani, ha a világ összefog, és az emberiség sorsközösségét közösen építi.

Hogyan lehet ezt megtenni? Az emberiség sorsközössége építésének előmozdítása a tartós béke, az egyetemes biztonság, a közös jólét, a nyitottság és elfogadás, a tiszta és szép világ megteremtésére irányuló törekvés, amelyet a konzultáció, a közös hozzájárulás és a közös előnyök elvén alapuló globális kormányzás előmozdítása által lehet elérni. Az emberiség olyan közös értékei, mint a béke, a fejlődés, a méltányosság, az igazságosság, a demokrácia és a függetlenség egyetemes iránymutatásával, az új típusú nemzetközi kapcsolatok kiépítésének előmozdítása alapvető támogatásával, a Globális Fejlesztési Kezdeményezés, a Globális Biztonsági Kezdeményezés és a Globális Civilizációs Kezdeményezés stratégiai iránymutatásával, az „Egy övezet, egy út” színvonalas építése által biztosított gyakorlati körülményekkel lehet elősegíteni, hogy az országok közötti együttműködés által sikerüljön kezelni a kihívásokat, elérni a közös jólétet, valamint a világnak a béke, a biztonság, a jólét és a haladás fényes jövője felé való elmozdulását.

A Kína által hangoztatott, az emberiség sorsközösségének megteremtéséről szóló meggyőződése nem arról szól, hogy az egyik rendszert felváltja egy másik, és arról sem, hogy az egyik kultúrát egy másikkal cseréljük fel, hanem arról, hogy az eltérő társadalmi rendszerű, ideológiájú, történelmű és kultúrájú, valamint fejlettségi szintű országoknak a nemzetközi ügyekben közös érdekeik, jogaik és felelősségük van, hogy a különböző népeknek a szebb új világ építéséről szóló elképzelését ötvözni kell, hogy a világnak a béke, a fejlődés és a stabilitás keresésében a legnagyobb közös nevezőre kell jutnia, és a különböző kulturális hátterű és fejlettségű országok között meg kell találni a közös pontot.

Az emberiség sorsközösségének építése rávilágít a történelem általános helyzetére és a népakaratra. Egyre több ország – köztük Magyarország is – ismeri fel, hogy mindenkinek kezébe kell venni a világ sorsát, és a világ jövőjét együtt kell megteremteni. Kína kész együttműködni Magyarországgal az átfogó stratégiai partnerségi kapcsolat további elmélyítésében, az „Egy övezet, egy út” közös építése során a két ország közötti színvonalas kooperáció folyamatos fejlesztésében, a nemzetközi fórumokon a kommunikáció és az együttműködés erősítésében, valamint a gyakorlati intézkedések révén együttesen erőteljesen kiállni a kölcsönösen előnyös együttműködés, a nyitottság, a mindenki számára előnyös eredményekre való törekvés mellett, valamint a táborok közötti konfrontáció, a szétkapcsolás (decoupling) és a globális ellátóláncok megszakításával szemben, továbbá a globális kormányzás igazságosabb és észszerűbb irányba történő fejlesztésének előmozdítása, valamint az emberiség sorsközösségének építéséhez való fokozottabb hozzájárulás érdekében.

A szerző a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete

Írta a Magyar Hírlap