A kutyakaki sokkal veszélyesebb is lehet, mint gondolnánk

A valóság az, hogy a talajba mosva hagyott ürülék, akár a környéken, akár egy ösvényen vagy kutyaparkban, életveszélyes parazitákat terjeszthet nemcsak a kutyák és macskák között, hanem a vadon élő állatokra és a különböző korú emberekre is. Egy 2020-as tanulmány szerint az Egyesült Államokban a pórázon kívüli kutyaparkok 85 százalékában találtak bélparazitákat.

A gyakori kutyakaki-paraziták közé tartoznak a horogférgek, a kerekesférgek, a kokcidiumok és az ostorférgek. A horogférgek és a kerekesférgek számos állatfajban, így az emberben is megélnek.

Mikroszkopikus lárváik a bőrön lévő apró karcolásokon keresztül juthatnak be a szervezetünkbe, miután kapcsolatba kerültek a szennyezett talajjal. Emlékezzen erre, ha legközelebb a szabadban van, és piszkos kézzel törli le az arcáról az izzadságot. Miután az esővíz a talajba öblítette a szennyezett kakit, ezek a parazitapeték hónapokig vagy évekig túlélhetnek és fertőzhetnek.

Az emberi szervezetbe kerülve mind a horogféreg, mind a fonálféreg lárvái megérhetnek, és a véráramon keresztül a tüdőbe vándorolhatnak. Onnan a köhögés segítségével jutnak be a gazdaszervezet emésztőrendszerébe, ahol a bélfalhoz tapadva tápanyagokat szivárogtatnak ki.

Az egészséges immunrendszerrel rendelkező embereknél a fertőzésnek nincsenek klinikai jelei, de elegendő mennyiségben ezek a paraziták vérszegénységhez és alultápláltsághoz vezethetnek. Akár bélelzáródást is okozhatnak, amely sebészeti beavatkozást igényelhet, különösen kisgyermekeknél.

Ezenkívül a fonálférgek lárvastádiumai beköltözhetnek az emberi szembe, és ritka esetekben maradandó vaksághoz vezethetnek. A horogférgek egy erősen viszkető állapotot, az úgynevezett cutan larva migranst okozhatják, mivel a lárvaféreg közvetlenül a gazdatest bőre alatt mozog.

Miután a parazita életciklusa befejeződött, a gazdaszervezet testéből ép, kifejlett féregként távozhat, amely úgy néz ki, mint egy kis darab főtt spagetti.

Más állatokra gyakorolt hatás.

A kutyáknál és macskáknál is kialakulhatnak ugyanazok a tünetek, mint az embereknél a parazitás fertőzések miatt. A horogférgek és a kerekesférgek kockázatán kívül a háziállatok az ostorféreg, a giardia és a kokcidiumok is veszélyeztetettek.

Az élősködőkön túl a felügyelet nélkül hagyott ürülék kutyák vagy macskák vírusaival is szennyeződhet, például parvovírussal, szopornyica vírussal és kutya-koronavírussal, amelyek életveszélyes betegséget okozhatnak más kutyákban és macskákban, különösen a felnőtt, oltatlan állatokban, valamint a kutya- és cicakölykökben.

Ezek a vírusok a gyorsan osztódó sejteket támadják meg, különösen a bélnyálkahártyát és a csontvelőt, így azok nem képesek megfelelően felszívni a tápanyagokat, és nem képesek pótlólagos vörös- és fehérvérsejteket termelni, amelyek segítenek az ilyen és más vírusok elleni védekezésben. A védőoltás megvédheti a háziállatokat.

Felelősségteljes háziállatkaki kezelés.

Tehát bárhol is könnyít magán kutyája vagy macskája – a parkban, az erdőben, a járdán vagy akár az udvarán – szedje fel a kakit, de mindig kerülje el, hogy a bőrével érintkezzen.

A legbiztonságosabb, ha egy lapát segítségével közvetlenül egy műanyag zacskóba helyezi az ürüléket, vagy a kezére tesz egy zacskót, hogy megfogja az ürüléket, majd ráhúzza a műanyag zacskót.

A kaki – és a paraziták – kitettségének egyéb lehetséges forrásai a homokozó, a strandok és a játszóterek alatt és körül található parkok homokja. A macskák és más kisemlősök előszeretettel használják alomtálcának, mivel könnyen ásnak benne, és felszívja a nedvességet.

A homokozók letakarása, amikor nincsenek használatban, valamint a strandon és a játszótéren a környezet szoros figyelemmel kísérése kulcsfontosságú lépések a mindenki számára jelentkező expozíciós kockázatok minimalizálása felé.

Írta a Magyar Hírlap