Nem mindegy, hol fáj a háta

A hátfájás helye jelezheti, hogy a szervi problémáktól kezdve az idegek becsípődéséig bármiben szenvedhet. A hátfájás minden egyes típusának kezelésére vannak speciális módszerek, és egyesek sürgős ellátást igényelhetnek.

Oldalak.

Ha a háta oldalán fájdalmat érez, az azt jelezheti, hogy szervi problémái vannak.

Ezek közé tartozhatnak a vesék, hasnyálmirigy, belek vagy méhhel kapcsolatos problémák.

Az oszteopata szerint a veseproblémák a gerinc mindkét oldalán, a bordakosárnál fájdalmat okozhatnak. „Kezdjük a vesékkel. Ha valakinek veseproblémái vannak, a fájdalom általában arra a területre sugárzik, ahol a vesék helyezkednek el. A vesék a hát középső és alsó részén helyezkednek el, közvetlenül a bordakosár alatt, így ha valakinek vese- vagy húgyúti problémái vannak, általában a gerinc mindkét oldalán, a bordakosár alatt fog fájdalmat érezni. A fájdalom így sugárzik” – mondja Abbas Kanani oszteopata.

Kanani elmondta: „A hasnyálmirigy problémái, mint például az akut hasnyálmirigy-gyulladás, általában hirtelen erős fájdalmat okoznak a has középső részén.” A hasnyálmirigy-gyulladás akkor jelentkezik, amikor a hasnyálmirigy rövid idő alatt megduzzad, és ez súlyos akut hasnyálmirigy-gyulladáshoz és súlyos szövődményekhez vezethet.

Gerinc.

Magában a gerincben jelentkező fájdalom számos betegséget jelezhet, többek között gerincferdülést.

„A gerincvelő-szűkület akkor következik be, amikor a gerinccsatorna a hát alsó részén beszűkül. Ez nyomást gyakorol a gerincvelőre vagy a gerincvelőből az izmokhoz vezető idegekre, amely fájdalmat okoz.”

A gerincferdülés a gerinc bármely pontján előfordulhat, de a leggyakoribb a hát alsó részén.

A meglehetősen gyakori, degeneratív gerincelváltozások az emberek 95 százalékát érintik ötvenéves korukig. Az állapotot általában a Cleveland Clinic szerint a kor előrehaladtával természetesen bekövetkező, kopásos változások okozzák.

A szűkület egyik ritka formája az úgynevezett cauda equina szindróma, amely a hát alsó részén lévő összes ideg hirtelen súlyos összenyomódását okozza.

Dr. Kanani hozzátette: „A degeneratív porckorongbetegség akkor következik be, amikor a mindennapi mozgás, a sport és a sérülések következtében a porckorongok kiszáradnak és elhasználódnak, amely a gerinc fájdalmához vezet.

Az ízületi gyulladás fájdalmat és merevséget okozhat a gerincben is. Gyakoribb a hát alsó részén és a nyaknál, de a hátban is érezhető merevség vagy érzékenység, ha gerincízületi artritiszben szenved.”

Alsó hát.

A hát alsó része az egyik leggyakoribb terület, ahol az életkor előrehaladtával fájdalmat érzünk, és ez izomhúzódás vagy porckorongcsúszás jele is lehet.

Dr. Alibhai azt mondta: „A hátfájás nem jelenthet problémát: ha valakinek fáj a dereka, annak oka lehet porckorongsérv is. Sokszor, amikor a porckorongsérv bekövetkezik, akkor az idegekbe szorul, és ez fájdalmat okozhat a hát alsó részén, ahol az L4, L5, S1 található.”

Dr. Kanani hozzátette: „Egy meghúzódott hátizom is okozhat deréktáji fájdalmat. Ez általában bizonyos mozgásoknál, például állásnál vagy hajolgatásnál okoz fájdalmat. Ez intenzív és éles lehet, és gyakran balesetből adódik, illetve amikor túlfeszül vagy elszakad egy ideg.

A rossz testtartás, az izmok túlzott igénybevétele, valamint a hátban lévő inak és szalagok sérülései görcsökhöz vezethetnek.”

Ritkán a derékfájás egyes ráktípusok jele is lehet, beleértve a gerincdaganatokat, a tüdőrákot, a mellrákot, a gyomor- és bélrendszeri rákokat és a vérrákot.

Felső hát.

A hát felsőbb részén jelentkező fájdalom azt jelezheti, hogy idegbecsípődése van.

Ez akkor fordul elő, ha a környező szövetek, például a csontok, porcok, izmok vagy inak túl nagy nyomást gyakorolnak az idegre.

Dr. Alibhai azt mondta: „Ha valakinek fáj a nyaka, vagy ha porckorongsérve van a nyakában, akkor az az idegre szorul, és fájdalmat sugároz. Ez nyomást gyakorolhat az ideggyökérre, amely fájdalmat okozhat a karokban, az ujjbegyekben, ahol az illetőnek tűszúrások, zsibbadás, bizsergés jelentkezik.”

Hát vagy nyak.

Végül a nyaki fájdalmakat okozhatják a gerinc rosszul elrendezett részei.

Kanani úr azt mondta: „A hátfájás a test más területeinek helytelen elhelyezkedéséből, valamint a rugalmasság és a mozgás hiányából adódhat. Ez befolyásolhatja a járásmódot, amely viszont nyomást és terhelést gyakorolhat a hát és a nyak minden részére. Érezhet tompa fájdalmat vagy éles, szúró érzést. Ezt gyakran a rossz testtartás és a hosszan tartó ülés vagy állás okozza.”

Írta a Magyar Hírlap