Felfedezték az alkoholizmus gyógymódját

Megállapították, hogy a dopamin „jutalmazási útvonalakért” felelős humán gliális neurotrofikus faktor (hGDNF) majomagyban történő, hosszan tartó felszabadulása segíthet megelőzni a visszaesést az alkoholfüggő betegeknél az absztinencia időszakát követően.

Az alkoholmegvonást gyakran kísérik visszaesések, még a modern módszerekkel, például a farmakoterápiával történő kezelés után is. Ennek oka, hogy a hosszú távú alkoholfogyasztás adaptálja a dopaminerg jelátvitelt az agyban, csökkentve a dopaminreceptorok érzékenységét, és egyre több alkoholra van szükség a kívánt hatás eléréséhez – adta hírül a MedicalXpress.

A tanulmány részeként a tudósok génterápiával közvetlenül a majmok agyába injektálták a hGDNF-gént, azzal a céllal, hogy helyreállítsák a jutalmazási rendszer működését. Az eredmények azt mutatták, hogy a génterápiában részesült állatoknál a kontrollcsoporthoz képest jelentősen csökkent az alkoholfüggőség és az alkoholfogyasztás iránti igény.

Ezek az eredmények rámutatnak a génterápiában rejlő lehetőségekre, mint az alkoholfüggőség hatékony kezelésére, amely segíthet a betegeknek elkerülni a visszaeséseket és helyreállítani a jutalmazási rendszer normális működését az agyban. Ez a megközelítés ígéretes lehet a függőség más, nem az alkohollal kapcsolatos formáinak kezelésében is.

Írta a Magyar Hírlap