Napi egy alma az orvost tényleg távol tartja?

Magyar Tibor
2024. február 14. szerda. 4:04

Az alma tápanyagokban gazdag, és számos előnnyel jár a betegségek megelőzése és a hosszú távú egészség szempontjából.

Bár a mondást először 1913-ban találták ki, egy 1866-ban keletkezett közmondáson alapul. Valójában a Notes and Queries magazin volt az első, amely az eredeti idézetet közölte: „Egyél egy almát lefekvés előtt, és megakadályozod, hogy az orvos megkeresse a kenyerét.”

Az alma beillesztése az étrendbe az egészség számos területét javíthatja.

De nézzük, mi is van egy almában. Ez a gyümölcs tele van fontos tápanyagokkal, többek között rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

Egy közepes méretű almában 95 kalória, 25 gramm szénhidrát, 4,5 gramm rost, a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség kilenc százaléka, a K-vitamin-mennyiség három százaléka található.

A C-vitamin különösen a szabad gyököknek nevezett, káros vegyületek semlegesítése érdekében antioxidánsként működik, és véd a betegségekkel szemben. Az alma olyan antioxidánsok nagyszerű forrása is, mint a kvercetin, a kávésav és az epicatechin.

Tanulmányok szerint a több alma fogyasztása összefüggésbe hozható számos krónikus betegség, köztük a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

Valójában egy több mint 20 000 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a fehér húsú gyümölcsök és zöldségek, köztük az alma nagyobb mennyiségű fogyasztása összefüggésbe hozható a stroke alacsonyabb kockázatával.

Ez az almában található flavonoidoknak és antioxidánsoknak köszönhető, amelyek olyan vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást, és védik a szív egészségét, illetve segíthetnek megelőzni a rák kialakulását.

Az almában található rostok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, amelyek a szívbetegségek kockázati tényezői.

Egy 41 tanulmányt vizsgáló áttekintés szerint a nagyobb mennyiségű alma fogyasztása összefüggésbe hozható a tüdőrák kialakulásának csökkent kockázatával, míg egy másik tanulmány szerint a rendszeres almafogyasztás a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával jár.

Kutatások bizonyítják, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend védelmet nyújthat a gyomor-, vastagbél-, tüdő-, szájüregi és nyelőcsőrák ellen.

Az almát számos más egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozták, amelyek segíthetnek távol tartani az orvost. Ez a gyümölcs támogatja a fogyást. Rosttartalmának köszönhetően az alma bizonyítottan elősegíti a teltségérzetet, csökkenti a kalóriabevitelt, és fokozza a fogyást. Javítja a csontok egészségét.

Állatkísérletek szerint az almafogyasztás segíthet az oxidatív stressz csökkentésében, a szellemi hanyatlás megelőzésében és az öregedés jeleinek lassításában. Emellett tanulmányok azt mutatják, hogy a fokozott almafogyasztás összefüggésbe hozható az asztma alacsonyabb kockázatával.

Egy vizsgálat szerint napi egy alma elfogyasztása 28 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A rendszeres alma fogyasztás számtalan előnnyel járhat, hiszen tápanyagokban gazdag, és sok benne a vitamin.

A legjobb eredmény elérése érdekében fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket, amikért a szervezetünk hálás lesz.

Írta a Magyar Hírlap